OHR: Neka se entiteti uzdrže od jednostranih poteza

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pitanje prebivališta je uređeno državnim zakonom, a entiteti imaju ustavnu obavezu da u potpunosti poštuju zakone usvojene u institucijama Bosne i Hercegovine -upozorio je danas Ured visokog predstavnika (OHR) povodom entitetskog Prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu koji je na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine RS.

-Entiteti se moraju suzdržati od poduzimanja jednostranih poteza, što bi bio pokušaj da se zaobiđu državne institucije Bosne i Hercegovine – rekao je u izjavi za Agenciju Fena glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić.

On naglašava da OHR od svih stranaka očekuje da zajedno rade na iznalaženju pragmatičnog rješenja za usvajanje izmjena i dopuna legislative o prebivalištu na državnom nivou, koja bi omogućila jednaku provedbu zakona u cijeloj zemlji.

-Prostora za to uvijek ima, a od svih uključenih političkih stranaka očekujemo sudjelovanje u konstruktivnim i pragmatičnim razgovorima s ciljem usvajanja zakona – poručio je Subašić.

S druge strane, zvaničnici RS-a tvrde da je predloženi entitetski zakon identičan onom koji je trebalo da se usvoji na nivou BiH te da će biti usvojen. Usvajanje ovog zakona inicirao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, nakon čega ga je Vlada utvrdila i uputila ga u parlament. Dodik je još ranije rekao da će RS biti i protiv mogućeg osporavanja ovog zakona od OHR-a.

-Takvu odluku ovaj put nećemo poštovati, šta god to značilo – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić jučer je, međutim, potvrdio da su poslanici Kluba SDA u entitetskom parlamentu još 4. aprila i zvanično zatražili da se s dnevnog reda današnje sjednice skine entitetski Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu, koji je po hitnom postupku upućen na razmatranje.

-Smatramo da to pitanje nije u nadležnosti entiteta i da se njime sprječava sloboda kretanja, što je dejtonska kategorija – kategoričan je Salkić.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti