OHR: RS nije država!

Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) Eldar Subašić izjavio za agenciju Anadolija (AA) da je jučerašnja izjava predsjednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića u kojoj je Republiku Srpsku nazivao državom “pravno neutemeljena i neosnovana”.

„Tvrdnje da je Republika Srpska država, da je Republika Srpska pravno suverena ili da je Narodna skupština Republike Srpske „državni parlament”, pravno su neosnovane i činjenično netačne”, izjavio je Subašić.

Napomenuo je da je Ustav BiH na jasan način definirao status entiteta unutar međunarodno priznate i nezavisne države BiH.

“Ustav Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, veoma je precizan što se tiče tog pitanja. Naime, Republika Srpska je entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, suverene države čiji je teritorijalni integritet i političku nezavisnost Srbija priznala kroz Dejtonski sporazum”, naveo je Subašić.

Nadalje, Subašić tvrdi da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, svakako ima obavezu da u potpunosti poštuje taj mirovni sporazum.

“Pozdravljamo uvjeravanja predsjednika Skupštine da je Srbija opredijeljena da poštuje svoje dejtonske obaveze”, zaključio je Subašić u izjavi za AA.

(VisokoIN/AA)