Oko 150.000 Srbijanaca u panici zbog vakcine protiv svinjske gripe

Građani Srbije koji su vakcinisani protiv svinjske gripe H1N1 uplašeni su viješću iz Hrvatske da ovo cjepivo možda izaziva teška oboljenja, među kojima i Guillain-Barreov sindrom, pišu “Večernje novosti”.

Od Guillain-Barreovog sindroma koji dovodi do paralize strahuje 149.938 vakcinisanih u Srbiji, navodi ovaj list.

Vijest da se u Hrvatskoj kod šestero vakcinisanih protiv svinjske gripe ispituje sumnja na teško neuromuskularno oboljenje poznato kao Guillain-Barreov sindrom, prestravila je sve u Srbiji koji su tokom pandemije virusa H1N1 “zavrnuli rukav”.

Stručnjaci pokušavaju da smire situaciju tvrdeći da nijedan od slučajeva o kojima izvještavaju hrvatski mediji nije medicinski potvrđen, ali to mnogima, izgleda, nije za utjehu, utoliko prije što su i u Hrvatskoj i u Srbiji vakcinisani istom “Novartisovom” vakcinom “fosetrija”, samo iz različitih serija.

Ta vakcina je od samog pojavljivanja kritikovana kao “nedovoljno ispitana”, ali i zbog toga što sadrži pojačivač skvalen, koji, prema tvrdnjama nekih stručnjaka, može da izazove različita, prije svega autoimuna oboljenja.

“Apsolutno nema razloga za paniku. Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, ne postoji nijedan zvanično potvrđen slučaj Guillain-Barreovog sindroma koji se dovodi u vezu sa vakcinom protiv gripe izazvane virusom H1N1”, kaže za Marko Erić, rukovodilac Nacionalnog centra za farmakovigilancu.

Jedan od sumnjivih slučajeva u Hrvatskoj je i preminula žena koja je svojevremeno vakcinisana u Srbiji i liječena na Vojnomedicinskoj akademiji.

“Male su šanse da se Guillain-Barreov sindrom, ispolji ovako kasno, jer što više vremena od vakcinacije protiče, smanjuje se i moguća veza oboljenja sa vakcinom”, kaže Erić.

Ovaj sindrom koji dovodi do paralize, inače, može da se javi kod jednog od milion-dva vakcinisanih.

U Srbiji je, prema evidenciji beogradskog Instituta za javno zdravlje “Batut” vakcinu “fosetrija” od 17. decembra 2009. godine, kada je počela i ubrzo potpuno zamrla imunizacija, primilo ukupno 149.938 ljudi.

(VisokoIN/Srna)