Oko 30 posto djece u BiH apsolutno siromašno

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predstavnik Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Bosni i Hercegovini Ayman Abulaban posjetio je Sveučilište u Mostaru gdje je održao predavanje o misiji i djelovanju UNICEF-a.

Abulaban je podsjetio da je UNICEF utemeljen 1947. godine kao agencija Ujedinjenih naroda koja skrbi o kvaliteti životnog standarda djece i mladeži, a danas djeluje u 190 zemalja svijeta.

Kada je u pitanju položaj djece u BiH, Abulaban je istaknuo kako je čak 57 posto bh. djece siromašno prema jednom od četiri UNICEF-ova indikatora siromaštva, a prema podacima iz 2011. stopa apsolutnog siromaštva djece u BiH iznosi čak 30,5 posto i ta je brojka u porastu.

UNICEF će pružati svesrdnu podršku domaćim vlastima na realizaciji Akcijskog plana za djecu 2015-2018, koji je ove godine usvojilo Vijeće ministara BiH, a koji, među ostalim, predviđa socijalnu inkluziju najranjivijih skupina, poput djece i obitelji s invalidnošću, djecu pripadnika manjinskih skupina, posebice romske djece, te djece iz siromašnih zajednica, najavio je predstavnik UNICEF-a u BiH.

Abulaban je sa studentima i profesorima razgovarao i o globalnim ciljevima održivog razvoja, koje su Ujedinjeni narodi nedavno usvojili kao plan djelovanja do 2030. godine.

“U okviru ciljeva održivog razvoja koji su potpisali svi lideri svijeta, uključujući i Predsjedništvo BiH, predviđeno je smanjenje siromaštva, bolje obrazovanje i zdravstvena zaštita, zaštita okoliša, veća pravičnost među državama i među ljudima, kao i njihova bolja međusobna suradnja”, kazao je Abulaban.

Prije predavanja UNICEF i Sveučilište u Mostaru potpisali su memorandum o razumijevanju, a po Abulabanovim riječima, taj bi memorandum trebao unaprijediti obrazovanje i istraživanja u čijem su fokusu dobrobit i prava djece.TOP VIJESTI

Više vijesti