Okončani pripremni radovi za uklanjanje bombe u Bos. Otoci

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sutra ujutru, od 9.00 sati, u skladu sa operativnim planom FUCZ, kreće operacija neutralizacije i uništenja aviobombe pronađene u naselju Bosanska Otoka u općini Bosanska Krupa.

Iako su prethodnog dana pripadnici FUCZ radili do kasno u noć i danas, od ranih jutarnjih sati, zajedno sa pripadnicima OSBiH, koji su angažirani na punjenju vreća s pijeskom, i dobrovoljcima CZ iz Cazina, večeras u 19.00 sati ugradili su posljednju od 53.000 vreća zaštitnog bedema oko aviobombe.

Na ovaj način urađeno je sve što je bilo moguće kako bi se izbjegla bilo kakva šteta na okolnim stambenim objektima ako bi eventualno došlo do eksplozije bombe.

Danas u poslijepodnevnim satima održan je operativni sastanak na kome su razrađeni posljednji operativni i proceduralni detalji, a na njemu su, osim predstavnika FUCZ i OSBiH, prisustvovali predstavnici lokalne zajednice koji su uključeni u ovu operaciju (policija, CZ, vatrogasci, Dom zdravlja, predstavnci mjesnih zajednica u kojima će se izvršiti evakuacija…).

Direktor FUCZ Fahrudin Solak i Sead Vrana, šef Odsjeka za UES FUCZ, još jednom su prezentovali plan odvijanja operacije sa tačnim koordinatama i lokacijama stražarskog, medicinskog i vatrogasnog osiguranja, komandnog mjesta, kontrolne tačke, zone slijetenja helikoptera (ako bude potrebno) u skladu sa standardnim operativnim procedurama, te broj timova i njihova uloga i pozicija u operaciji.

Uz svaki tim FUCZ koji bude radio nadzor terena biće i po tri pripadnika PU Bosanska Krupa.

U toku dana postavljen je repetitor i centar veze kako bi svi, uključeni u operaciju, imali nesmetanu komunikaciju.

Biće izvršena potpuna obustava drumskog i željezničkog saobraćaja od mosta u Bosanskoj Otoci, u smjeru dva kilometra prema Novom i dva prema Krupi, te u krugu od pet kilometara potpuna zabrana vazdušnog saobraćaja.

Večeras u 20.00 sati održan je operativni sastanak gdje su sve vođe timova FUCZ dobili jasna zaduženja.

Evakuacija građana Bosanske Otoke trebala bi biti završena najkasnije do 9.00 sati ujutro, 25. oktobra, a odmah poslije toga planiran je početak neutralizacije i uništenja bombe koji će trajati od tri do pet sati, saopćeno je iz FUCZ.TOP VIJESTI

Više vijesti