Oluja pogodila Holandiju, jedna osoba poginula

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jedna osoba je poginula, kada je jedna od najjačih julskih oluja ikada zabilježenih u Holandiji, protutnjala danas tom državom, zbog čega su mnogi letovi odgođeni, a putnički i željeznički saobraćaj bio je u prekidu.

Na desetine letova na aerdoromu Schiphol u Amsterdamu je odgođeno, a vlasti su upozorile građane da ne kreću drumom, zbog jakog vjetra i kiše, zbog čega je meteorološka služba izdala “crveno upozorenje”.

Na Centralnoj stanici u Amsterdamu vozovi nisu saobraćali, a tramvajski saobraćaj je bio u zastoju širom grada.

Palo drveće blokiralo je puteve na mnogim mjestima.

Jedan vozač je poginuo u istočnoj provinciji Helderland kada je na njegovo vozilo palo drvo, a ima izveštaja o povrijeđenima u nekoliko gradova.

Sa vjetrovima do 121 kilometar na sat u oblaskoj oblasti, ovo je najjača julska oluja u Holandiji od kako se počelo s vođenjem evidencije od 1901. godine.

U Hagu, sjedištu holandske vlade, vanredne službe su upozorile da bi njihov odgovor mogao da kasni, zbog poziva u vezi s olujom.

U Amsterdamu je do 18.00 sati po srednjoevropskom vremenu zabilježeno slabljenje vjetra, iako je upozorenje meteorološke službe i dalje na snazi, prenosi agencija Tanjug.

Više vijesti