Omiljena poslastica: Zašto je dobro jesti sladoled?

Osim što je omiljena poslastica, sladoled je koristan i za zdravlje – bogat je kalcijumom, vitaminima i antioksidansima, a iako mnogi misle da doprinosi gojenju, istraživanja pokazuju suprotno.

Bogat je kalcijumom. Kako su osnovne namirnice za pravljenje sladoleda mlijeko i slatka pavlaka, ova poslastica je odličan izvor kalcijuma, ali i vitamina A i B. Odrasle osobe imaju visoke dnevne potrebe za kalcijumom, oko 1.000 mg dnevno, a trudnicama i djeci potrebno je čak i više.

Sladoled pomaže u održavanju tjelesne težine. Zbog količine šećera i mliječne masti smatra se da sladoled goji, mada neka istraživanja pokazuju suprotno. Kalcijum smanjuje kalorijsku vrijednost sladoleda, pa ona tako iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 g proizvoda, kažu nutricionisti.

Obiluje vitaminima i antioksidansima. U zavisnosti od ukusa, sladoled je izvor različitih vitamina i antioksidansa. Sladoled koji se pravi od svježeg ili zamrznutog voća odličan je izvor vitamina, dok je sladoled koji se pravi od zrna kafe i kakaoa, odličan izvor polifenola, antioksidansa koji čuva srce i krvne sudove.

(VisokoIN)