OO SDA Visoko: Inicijativa za održavanje tematske sjednice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na bazi člana 52. Poslovnika Općinskog vijeća Visoko, Klub vijećnika SDA Visoko, ovim putem upućuje inicijativu općinskoj načelnici za zakazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća na temu: Planiranje i izgradnja namjenskih naselja sa ciljem zadovoljenja interesa lokalne zajednice, zaštite okoliša i potreba investitora.

Također, ovim putem predlažemo i jedan od zaključaka sa ove sjednice, po kojem bi se na prvoj narednoj sjednici, nakon održavanja tematske sjednice, u dnevni red uvrstio i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu izgradnje, uslovima i naknadi za izgradnju rezidencijalnih naselja, koja je jednoglasno usvojena na 19. sjednici Općinskog vijeća Visoko, održanoj 20.06.2014.godine.

Obrazloženje:

Realno sagledavajući sve veći interes stranih investitora za izgradnju namjenskih naselja uglavnom na vanurbanim područjima, njihove sadašnje i buduće obaveze i potrebe, detaljno procjenjujući sve sadašnje i buduće koristi, te eventualne negativne uticaje na okoliš, poštujući svu potrebnu zakonsku regulativu, a prije svega stavljajući na prvo mjesto pitanje zaštite interesa lokalne zajednice, smatramo da je nužno, u narednom periodu, održati tematsku sjednicu koja bi prije svega stručno, a zatim pravno i ekonomski, istretirala sve ono što je na bilo koji način vezano za ovu tematsku oblast, sa kreiranjem i predlaganjem daljih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih aktivnosti.

Poseban fokus mora biti na pitanjima sveukupne infrastrukture (vodne, putne, kanalizacione, elektro, itd) u smislu procjena postojećih kapaciteta i utvrđivanja potrebnih kapaciteta budućih korisnika. Lokalno stanovništvo i lokalna zajednica ne smiju biti na bilo koji način ugroženi, a potrebe investitora ne smiju biti nezadovoljene.

Nezaobilazno je i pitanje korištenja gradskog odnosno lokalnih vodovoda, kapaciteta istih, kvaliteta i kvantiteta vodovodne mreže, uz obavezno podvođenje svih aktivnosti pod zakonom utvrđena pravila.

Svakako da su sve investicije poželjne i dobrodošle, te da moraju biti podržane i prihvaćene od strane lokalne zajednice. Međutim, pošto se u ovim slučajevima radi o posebnom obliku investicija, koje su na još posebniji način naslonjene i zavise od lokalne zajednice tj. od njene infrastrukture, mišljenja smo da se ova oblast ne smije i ne treba površno i nestručno uređivati i obrađivati, te da je moramo tretirati kao oblast od općeg interesa.

Smatramo da aktuelna i sporna odluka ne stvara pretpostvaku za stvarnu izgradnju naselja, te čini dodatni nered u oblasti infrastrukture. Promjenom pristupa Općinski organ uprave u saradnji sa potencijalnim investitorima bi mogao značajno unaprijediti stanje infrastrukture, a posebno jedinstvenog vodovodnog sistema, na zadovoljstvo domaćeg stanovništva, a svakako i samih investitora.

Predsjednik OO SDA Visoko
s.r. Halim Zukić

Predsjednik Kluba vijećnika SDA Visoko
s.r. Mirza Omanović

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.