da block

Opasan pesticid pronađen u riži iz Indije koja je na bh. tržištu

da block

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posredstvom ssistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je u Bosnu i Hercegovinu isporučen proizvod u kojem je utvrđena nedozvoljena količina ostataka pesticida.

Riječ je o proizvodu “basmati riža”; 1121 Basmati Wunderreis vom Himalaya; 7080 Scheherazade Red, podrijetlom iz Indije, lot: 07-05-18/21-03-18, brenda: Atry, rok uporabe: 20.12.2019. koji je, pored ostalih zemalja, isporučen i u Bosnu i Hercegovinu.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je procjenom rizika (visoka razina pesticida) utvrdila da, u slučaju akutne izloženosti unosu ostataka klorpirifosa u utvrđenim koncentracijama, navedeni proizvod predstavlja visok rizik po zdravlje djece. U cilju zaštite zdravlja, potrošačima, koji su kupili navedeni proizvod preporučujemo da isti ne konzumiraju, navodi se u priopćenju Agencije za sigurnost hrane.

Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo da provedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o poduzetim mjerama i rezultatima kontrole, dodaje se u priopćenju.