da block

Opasni produžni kablovi na bh. tržištu

da block

Produžni kablovi nepoznatog proizvođača i tipa, koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače jer mogu izazvati strujni udar ili požar, pronađeni su na bh. tržištu.

Upozoreno je na to iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, iz koje su apelovali na sve potrošače koji posjeduju ove proizvode da prestanu s njihovim korištenjem zbog navedenih ozbiljnih rizika.

Naime, rezultati laboratorijske analize su pokazali da ovi proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, i to rizik od strujnog udara, jer ne posjeduju vod za uzemljenje, ali i da predstavljaju i rizik od požara, jer je poprečni presjek provodnika deset puta manji od zahtijevanog za deklarisanu vrijednost opterećenja, pišu Nezavisne novine.

“Produžni kablovi o kojima je riječ su bijele boje, dužine tri metra, imaju tri ili četiri utičnice i prekidač, te su upakovani u providnu, plastičnu ambalažu sa plavo-žutom kartonskom etiketom”, naveli su iz Agencije.

Prema njihovim riječima, nadležni inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH ove proizvode povlače s tržišta i uništavaju ih.

“Upozoravamo potrošače da ne kupuju električne proizvode koji nemaju jasno deklarisane podatke o proizvođaču, uvozniku i tipu ili modelu proizvoda te da je niska cijena, koja odskače od cjenovnog ranga za te proizvode, najčešće pokazatelj da se radi o proizvodima lošeg kvaliteta i loših sigurnosnih karakteristika, koji vas prilikom korištenja mogu dovesti u opasnost”, savjetovali su iz Agencije.

S tim u vezi, Gordana Bulić, predsjednik UO Saveza udruženja potrošača BiH, rekla je da se na tržištu u BiH, a vjerovatno i ostalih zemalja u regionu, vrlo često nađu proizvodi koji nisu bezbjedni za upotrebu, odnosno da njihova upotreba može dovesti do nesigurnosti života i zdravlja potrošača.

“Sigurno je da u BiH i zemljama regiona ima i više takvih proizvoda nego u zemljama EU”, rekla je Bulićeva i dodala da roba koja uđu u zemlju na crno nije registrovana i da ima više proizvoda koji mogu biti opasni po potrošače.

Prema njenim riječima, potrošači u BiH treba da budu pažljivi prilikom kupovine, posebno električnih proizvoda, te moraju prije kupovine pročitati osnovne informacije.

(VisokoIN)