Opasnost u BiH još traje: Virus ptičje gripe potvrđen i u Hrasnici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U postupku laboratorijskog ispitivanja kod jednog divljeg labuda, čiji je leš 18. marta pronađen na području sarajevskog naselja Hrasnica, potvrđeno je prisustvo virusa visokopatogene influence ptica.

Radi se o H5 podtipu virusa, a u toku je i dalje ispitivanje radi utvrđivanja N podtipa, potvrđeno je Feni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS).

– Ovo je prvi nalaz virusa kod divljih ptica, koji potvrđuje ranije pretpostavke struke da su divlje, migratorne ptice, izvor virusa ptičije gripe na ovim prostorima. Nakon pozitivnog nalaza laboratorijskog ispitivanja evidentno je da opasnost od ptičije gripe još nije prošla, te da se svi vlasnici peradi, posebno oni koji borave u blizini vodenih površina, moraju strogo pridržavati ranije izdatih mjera, o kojima smo u nekoliko navrata upoznavali javnost- rekla je glasnogovornica KUIP KS-a Vildana Brdarić.

Iz KUIP KS-a napominju da je jedini način učinkovite zaštite peradi njihovo držanje u zatvorenim nastambama da bi se spriječio kontakt s divljim pticama.

– U međuvremenu, ispitivanja uzoraka uzetih iz dva žarišta ove bolesti u BiH, Prijedoru i Sarajevu, koji su radi konfirmacije poslati OIE referentnom laboratoiju u Njemačkoj (Friedrich-Loeffler-Institut), pokazala su prisustvo virusa visokopatogene influence ptica H5N8 u svim dostavljenim uzorcima. Dobijeni rezultati potvrđuju kompetencije bosanskohercegovačkih laboratorijskih kapaciteta i stručnjaka u dijagnostici ove bolesti ptica, koja može izazvati velike ekonomske štete – kazala je Brdarić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.