Općina Breza otvorila vrata investitorima iz dijaspore

Biznis centar bh. dijaspore i Općina Breza su održali trening obuku “Dijasporske investicije i lokalna zajednica”, čiji je cilj razvoj alata komunikacije i unapređenja pristupa jednica lokalne samouprave u privlačenju ulaganja bosanskohercegovačkog iseljeništva.

Općina Breza ima značajnu dijasporu u Njemačkoj i Austriji, ali i u drugim zemljama širom svijeta, te je ona prepoznata kao potencijal za ovu općinu, saopćeno je iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

-Želimo se zahvaliti načelniku Vedadu Jusiću, kao i cijelom timu koji čine Eldina Dervišević, Amela Omerhodžić, Kenan Kadrić i Nermin Ćosić, a koji su pokazali da postoji dobra volja i spremnost da se sarađuje sa dijasporom i da se privuku novi investitori u Brezu. Imamo ovdje već nekoliko uspješnih priča ozbiljnih stranih i domaćih ulaganja. Ovaj grad je izuzetno dobro povezan autoputem sa ključnim središtima i sada kada vidimo da i općinske strukture pokazuju veliku posvećenost radu na stvaranju novih radnih mjesta i ulaganjima, vjerujem da je prava prilika da ih povežemo sa dijasporom – poručio je Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore.

USAID Projekat “Diaspora Invest” je do sada u Mrežu partnerskih zajednica uključio 15 općina i gradova širom zemlje, a kroz posljednji poziv u programe obuke i saradnje je uključeno devet novih zajednica, među kojima je i Breza.

Jedan od predavača i oficir za komunikacije pri USAID projektu “Diaspora Invest” Nedim Jahić, kazao je da je važno da se razgovara o tome šta povratak i šta dijaspora znači za razvoj lokalne zajednice.

-Primjeri drughi općina i gradova pokazuju da je moguće napraviti iskorak, sve kreće od mapiranja i tog ključnog pitanja ‘gdje su nam ljudi’, a onda razmišljamo šta jedinica lokalne samouprave može učiniti za njih – kazao je.

Jahić smatra da je nekada dovoljno se samo javiti našim ljudima vani, iskomunicirati promjenu i unapređenje prakse saradnje i ohrabrenje ulaganja.

-Predstavili smo program tehničke podrške preduzećima, aktivnosti rada sa agentima za prodaju i izvoz na strana tržišta, organizaciju poslovnih praksi za mlade iz dijaspore. Iz svih tih aktivnosti imamo naučene lekcije koje Općina Breza može primijeniti i nadam se da im je ovaj trening koristio u osmišljavanju aktivnosti za budućnost -zaključio je Jahić.

Vezani članci

Google i Facebook traže od zaposlenih da se vakcinišu

VISOKOIN.COM

Pelješki most u potpunosti spojen

Visokoin.com

Stjepan Mesić: “Ustaše su mi pobile 11 članova porodice, a mojoj ženi sve, nikada više ustašluka i nikad više fašizma”

Visokoin.com

Zubčević: Ide Mile lajavačkom prugom

Visokoin.com

Mušić: Poslanici saglasni da se eliminira diskriminacija prema borcima

Visokoin.com

Vlada Federacije BiH uvezala staž rudarima

Visokoin.com