Operativni komandat EUFOR-a boravio u posjeti BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Operativni komandant EUFOR-a general James Everard posjetio je Bosnu i Hercegovinu od 2. do 4. maja kako bi vidio razne elemente misije EUFOR-a u zemlji. Ovo je njegova druga posjeta području operacija u svojstvu operativnog komandanta, a prvi put je to bilo prilikom preuzimanja ove dužnosti na svečanosti održanoj u bazi Butmir krajem marta ove godine, javlja Anadolu Agency.

Everarda je prvog dana posjete dočekao komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner, uz počasnu gardu postrojenu ispred zgrade Glavne komande u bazi Butmir u Sarajevu. Nakon sastanka sa ključnim osobljem GK, razgovarao je sa komandantom EUFOR-a i komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnim generalom Giselleom Wilz, o situaciji u zemlji sa njihove tačke gledišta. Zatim je obišao zgradu Glavne komande i posjetio razne odjele, gdje su ga načelnici odjela informirali o svom radu i izazovima sa kojima se susreću njihovi timovi.

Drugi dan posjete general Everard je boravio u Banjoj Luci, gdje je sa generalmajorom Waldnerom posjetio dva tima EUFOR-a za vezu i osmatranje (LOT timovi) koji su locirani u tom gradu. U jednom su čileanski, a u drugom rumunski vojnici.

General Everard objasnio je kako je bio veoma zainteresiran za posjetu ovim LOT timovima, kojih ima 17 širom zemlje, i kako je veoma impresioniran ovim malim timovima koji marljivo rade kako bi u potpunosti razumjeli šta se dešava u zajednicama u kojima žive. Izjavio je da je ono što je vidio tokom posjete bilo dovoljno da ga ubijedi da oni veoma dobro razumiju situaciju u zajednici u kojoj žive.

Dan je završio posjetom lokaciji za skladištenje municije u Krupi, gdje je ga je dočekao generalmajor Husein Tursunović, komandant Komande za podršku OS BiH. Everardu su prezentirali detaljan izvještaj o uspjesima postignutim u ovom skladištu brigadir Rusmir Mrković, komandant Komande za logistiku, i brigadir Martin Trachsler, EUFOR-ov specijalni savjetnik za municiju i naoružanje.

Posljednjeg dana posjete, operativni komandant se sastao sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom i bio predstavljen na sastanku šefova misija EU, kojem je prisustvovao dok su šefovi misija podnosili izvještaje o političkoj situaciji u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.