Opterećenja po sudskim presudama u ZDK u stalnom porastu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Od Zeničko- dobojskog kantona, obaveze po izvršnim sudskim presudama, po osnovu prava iz radnog odnosa, jedino su veće u Unsko- sanskom kantonu. To je, između ostalog, istaknuto na nedavnom susretu predstavnika svih kantona u Federaciji BiH, održanom u Zenici. Rasprava po osnovu obaveza sudovima vodila se na jednoj od sjednica Vlade Zeničko- dobojskog kantona, održane protekle sedmice.

Po riječima premijera Fikreta Plevljaka, to je bila jedna u nizu rasprava o obavezama prema svim sudovima, pa i po odlukama Ustavnog suda.

-Nažalost, u Zeničko- dobojskom kantonu taj problem je poprimio tolike dimenzije da nema realnog rješenja. S obzirom da smo legalisti i da poštujemo naše zakone, našu državu i izvršavamo odluke sudova, pokušavamo naći rješenje koje će, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, osigurati izvršavanje zakonskih i ustavnih dužnosti Kantona, a istovremeno pokušati da ispunjavamo naše obaveze po presudama, ističe premijer Plevljak.

Problem dugovanja po presudama se ne može riješiti čistim finansijskim isplatama. Najvjerovatnije će se rješenje tražiti u otklanjanju uzroka daljnje „dubioze“ koja, u ovom trenutku, iznosi oko 150 miliona KM. Za neinformirane, ovaj iznos obuhvata opterećenje 60 miliona KM, a ostatak se odnosti na kamate i sudske troškove.

-Godišnji priliv kamata je veći od bilo kakvih mogućnosti Kantona da, godišnje, isplaćuje dio sredstava. Kada se završi stvaranje novih dugovanja, onda će se sačiniti konačan saldo obaveza Kantona. Ići će se na mogućnost objavljivanja javnog duga ili na bilo što drugo što može obeštetiti ljude koji imaju pravosnažne sudske presude, ali što će obeštetiti i one koji nisu tužili, što smo više puta govorili, a što je moralno i sa stanovništa pravde. Kao čovjek i kao premijer veoma bih se loše osjećao ako bi dali pogodnosti ljudima koji su tužili, u odnose na one koji nisu tužili. Svi uposlenici imaju ista prava iz radnog odnosa. S obzirom da je riječ o tužbama po osnovu radnog odnosa, onda rješenja koja se pronađu moramo primjeniti na sve uposlenike koji su u periodu važenja tih propisa bili na platnim listama, prokomentirao je premijer Plevljak aktuelnu temu sudskih izvršenja.

Vlada ZDK nema pravne mogućnosti da zaustavi nova utuženja. Kolektivni ugovori su u nadležnosti federalnog nivoa i samo Vlada FBiH i Sindikati na nivou Federacije BiH mogu te kolektivne ugovore staviti van snage. Vlada ZDK je formirala stručnu grupu, sastavljenu od pravnika, koji su to pitanje detaljno analizirali i nedvosmisleno rekli da potpisivanje bilo kakvih sporazuma na kantonalnom nivou ne daje pravne posljedice za zaustavljanje daljnjih utuženja.

Zato je 4. decembra u Zenici održan sastanak predstavnika kantona u Federaciji BiH na kojem je usaglašeno stanovište pristupa ovom problemu. Pokrenuta je inicijativa prema federalnom nivou da se izvrši, na pravno relevantan način, i zaustavi daljnja primjena štetnih posljedica kolektivnih ugovora, uz potrebu da prava uposlenika budu sigurna.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.