Optužen za navođenje maloljetne supruge na prosjačenje

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Š.Š. (26) iz Brčkog zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

On je optužen za trgovinu ljudima iskorištavanjem lica koje nije navršilo 18 godina života pošto je efikasno sprovedena istraga, tokom koje je odmah pritvoren, a žrtva izmještena u sigurnu kuću.

“Tužilaštvo distrikta optužilo je Š.Š. da je od kraja 2019. do sredine 2020. godine, u namjeri da iskorištavanjem maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljeni novac”, navode iz Tužilaštva.

Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da licima koja pokažu interesovanje ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu.

On je prema oštećenoj kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog, navedeno je u optužnici.

“Postupajući u daljoj fazi postupka, Osnovni sud distrikta u cijelosti je potvrdio optužnicu kojom Š.Š. tereti za krivično djelo trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od najmanje 10 godina”, navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je s druge strane, saradnjom Tužilaštva s policijom i Centrom za socijalni rad distrikta, spriječeno dalje iskorištavanje žrtve, koja je izmještena u sigurnu kuću, gdje još boravi.

“Saradnja nadležnih na ovom području sprovodi se i putem lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je aktivno uključeno Tužilaštvo distrikta Brčko. Procesuiranje počinilaca i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja ovog tužilaštva”, navodi se u saopštenju.

Vezani članci

Obustavljen saobraćaj na dionici Žepče – Maglaj zbog nesreće

VISOKOIN.COM

Šesnaestogodišnjak poginuo od strujnog udara

VISOKOIN.COM

Ubio ženu pa izvršio samoubistvo, poznati identiteti nastradalih: Iza njih je ostalo osmero djece, a motiv je…

VISOKOIN.COM

BiH prijeti bruka u Dubaiju, prazan paviljon na sajmu i milionska tužba

VISOKOIN.COM

Rudari se vraćaju u jamu, uskoro proizvodnja

VISOKOIN.COM

U kući eksplodirala nepoznata naprava, smrtno stradalo dijete

VISOKOIN.COM