Optužnica protiv 15 osoba za ratne zločine u Prijedoru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 15 osoba koje se terete za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora.

Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubojstvo više od 150 žrtava sa područja sela Zecovi 1992. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu za zločin protiv čovječnosti, počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, 1992. godine.

Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i vojnika VRS-a, policije i Kriznog štaba, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora.

Optuženi se terete za ubojstva, mučenja, silovanja i druge torture kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi općina Prijedor, kao kaznena djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi.

U ovom progonu, ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

Navedeni optuženi se, između ostalog, terete i za ubojstvo 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjeno 25.07.1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu za kojom se još traga.

Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano tijekom popisa 1991. godine.

Ovaj predmet odnosi se na jedno od najvećih stradanja bošnjačkih žrtava na području Prijedora, a Tužiteljstvo BiH provelo je detaljnu i opsežnu istragu kako bi prikupilo dokaze za podizanje optužnice protiv odgovornih.

Dio posmrtnih ostataka žrtava, pronađen je i identificiran u masovnoj grobnici Tomašica, a za dijelom posmrtnih ostataka, Tužiteljstvo BiH zajedno sa nadležnim institucijama i policijskim agencijama intenzivno traga.

O koliko opsežnom predmetu se radi govori i podatak da je u okviru predmeta Tužiteljstvo BiH predložilo pozivanje oko 100 svjedoka i stručnih vještaka, te je priloženo više hiljada stranica dokaznog materijala u ukupno 556 dokaza, kojima će dokazivati krivnju optuženih.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ BiH.

Optuženi su: Milunić Dušan zv. “Bizon“, rođen 08.06.1962. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Stojnić Radomir zv. “Grom“, rođen 29.05.1943. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Četić Radovan, zv. “Rade“ rođen 31.01.1958.godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Zorić Duško, rođen 23.02.1971. godine u Kladovu R. Srbija, državljanin BiH, Stojnić Zoran rođen 13.07.1971. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Grbić Željko, rođen 06.06.1968. godine u Rasavcima, državljanin BiH te Zorić Ilija, rođen 02.08.1972. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH.

Nadalje, u ovom predmetu su optuženi: Milunić Zoran rođen 10.06.1969. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH, Grujičić Boško, zv. “Božo“ rođen 21.06.1967. godine u Prijedoru, državljanin BiH, Četić Ljubiša rođen 07.04.1969. godine u Sarajevu, državljanin BiH, Grujčić Rade zv. “Gruja“ rođen 23.09.1967.godine u Prijedoru, državljanin BiH, Grujčić Uroš rođen 14.10.1961. godine u Zecovima, općina Prijedor, državljanin BiH, Grbić Rajko zv. “Paja“, rođen 15.06.1967. godine u Prijedoru, državljanin BiH, Antonić Zdravko zv. “Liko“ rođen 16.06.1957. godine u Rasavcima, općina Prijedor, državljanin BiH i Gnjatović Rajko, zv. “Aćim“, rođen 15.07.1960. godine u Prijedoru, državljanin BiH.

Svi se nalaze u pritvoru. Uz optužnicu, upućen je i prijedlog za produženje pritvora.

Za još trojicu osumnjičenih – Marčetić Jugomira, Vujičić Miodraga zvanog “Crnogorac“ i Antonić Slavka zvanog “Lika“ koji se kriju i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, bit će zatraženo raspisivanje međunarodne tjeralice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.