Optužnica protiv Dušana Gavrana, bivšeg direktora BHMAK-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dušana Gavrana, bivšeg direktora Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAK), zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i falsifikovanja službene isprave.

Gavrana optužnica tereti da je u avgustu 2009. godine, kao direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, prekoračio službena ovlaštenja tako što je odobrio plan operacije deminiranja za određenu kompaniju pri čemu je znao da je dokument krivotvoren, te je uzeo i prisvojio kovertu sa novcem u iznosu od 2.000 KM.

Prema navodima optužnice, Gavran je u maju 2012. godine, određenoj humanitarnoj organizaciji izdao akt kojim je priznao iskustvo organizacije u operacijama čišćenja u svrhu učešća na tenderima za humanitarno deminiranje u BiH, unoseći u dokument neistinit podatak o realizovanim projektima u Srbiji.

Gavran je, navodi se u optužnici, znao da organizacija ni kao izvođač, ni kao podizvođač nije nikada učestvovala u operacijama čišćenja mina u Srbiji, čime je kao službena osoba u institucijama BiH u službenu ispravu unio neistinit podatak.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.