Optužnica protiv fratra koji je “ukrao od bogatih”

Splitska policija poslijepodne je pritvorila jučer uhapšenoga fra Šimu Nimca i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “zloupotrebe položaja i ovlasti” jer je bez odobrenja crkvenih vlasti zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta, a novac od prodaje, više od devet miliona kuna, zadržao.

Bivši župnik Basta – Baške Vode, 34-godišnji fra Šime Nimac uhićen je jučer u Zagrebu te je prevezen u Split, gdje su ga istražitelji ispitivali o nestanku više od devet miliona kuna.

Splitsko-dalmatinska policija, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu i Općinskom državnim odvjetništvom u Makarskoj, dovršila je kriminalističku istragu nad 34-godišnjakom. Sumnja se da je od travnja do kolovoza 2012. počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, opisano u članku 337. stavak 4. Kaznenog zakona RH, na štetu župe na području Splitsko-dalmatinske županije, navodi se u današnjemu policijskom priopćenju.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je on, kao zakonski zastupnik i odgovorna osoba župe na području Splitsko-dalmatinske županije, 5. aprila 2012. s odgovornim osobama tvrtke zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta bez odobrenja crkvenih vlasti te je novac od prodaje zadržao. Tako si je pribavio protupravnu imovinsku korist veću od devet miliona kuna, kaže se u saopštenju.

Danas poslijepodne doveden je u pritvorsku policijsku jedinicu u Splitu, a protiv njega je podnesena kaznena prijava Županijskome državnom odvjetništvu u Splitu, navodi se u priopćenju koje je potpisao načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Zoran Petričević.

Crkva je prije dva dana potvrdila da je fra Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 miliona kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta i podigao novac s računa župe te je podnijela tužbu kako bi se osporila kupoprodaja.

U saopštenju Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarske nadbiskupije objašnjeno je da je fra Nimac 10. aprila ove godine kao zakonski zastupnik župe Basta – Baške Vode sklopio kupoprodajni ugovor s tvrtkom “Sunčani Bast” koju je zastupao Mario Mikulić.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar