Optužnica u aferi “Bosnalijek” napisana na 170 stranica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Optužnica protiv sedam osoba u aferi “Bosnalijek” sadrži 170 stranica, 25 hiljada pisanog materijala – dokaza i devet nalaza vještaka,

Nakon okončane opsežne krivične i finansijske istrage, Kantonalno tužilaštvo KS danas je podiglo optužnicu protiv Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe, Kantonalno tužilaštvo KS planira saslušanje 60 svjedoka.

Oni se terete da su kao organizator i članovi grupe za organizirani kriminal, međusobnim dogovorom i međusobno povezanim radnjama učinili više krivičnih djela, te su kao odgovorne osobe iskoristile službene ovlasti i prekoračili granice svojih službenih ovlasti, raspolagali novcem i imovinom velike vrijednosti za koju su znali da su pribavljeni počinjenjem krivičnog djela, upotrebljavajući ga u privrednom i drugom poslovanju, sklapali štetne ugovore, krivotvorili službene isprave i vršili poreske utaje. Na taj način su pribavili imovinsku korist u iznosu od 23.860.562,12, te za isti iznos oštitili budžete Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

U optužnici, Tužilaštvo KS predložilo je Kantonalnom sudu da donese odluku kojom se određuju privremene mjere radi osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina ili stvarnih prava upisanih na nekretnini i zabrana otuđenja ili opterećenja dionica, vrijednosnih papira, udjela u fondovima, udjela ili poslovnog udjela uz zabilježbu zabrane kod Registra vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je također predložilo da Sud donese rješenje o privremenim mjerama kojim će naložiti bankama da osumnjičenima uskrate/zabrane da na osnovu njihovih naloga, banke vrše isplatu novčanih sredstava sa njihovih računa. te je predloženo da se od osumnjičenih u konačnici oduzme imovinska korist pribavljena počinjenjem ovih krivičnih djela u ukupnom iznosu od 23.860.562,12 KM, te nadoknadi pričinjena šteta firmi „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo.

Tužilaštvo KS proslijedilo je optužnicu Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.