Ortopedi i traumatolozi BiH: Podrška Gavrankapetanoviću

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Udruženje ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine pružilo je podršku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću kazavši kako sa razočarenjem prate u medijima događaje koji su se posljednjih dana dešavali na Klinici za ortopediju i traumatologiju UKCS-a.

U pismu podrške je navedeno da je Klinika za ortopediju i traumatologiju najveća i najznačajnija ortopedska klinika u BiH, najstarija ustanova ovog tipa sa višedecenijskom tradicijom.

Također, Udruženje ortopeda i traumatologa je pozdravilo napore Uprave UKCS-a da popravi stanje, ali ističu da se ovo stanje ne može popraviti bez učešća stručnog Kolegija Klinike.

“U praksi i u bolničkim statutima stručni kolegij je najmeritorniji da ocijeni kvalitet svakog predloženog kandidata i prijedloga koji se odnosi na ustroj klinike. Stoga se treba poštovati mišljenje većine članova kolegija, a nikako vršiti pritisak na njih. Iz tog razloga čudi reakcija UO na pismo kojim određeni broj kolega sa Ortopedske klinike izražava svoje mišljenje dajući podršku profesoru Gavrankapetanoviću”, navedeno je u pismu i dodano:

“Struci i ljekarima ne bi trebalo biti uskraćeno pravo iznošenja mišljenja, pogotova kada se radi o ovakvim krucijelnim pitanjima koja su bitna za funkcionisanje ovako značajne Ustanove. Bilo bi jako dobro i značajno za našu struku da se ta situacija što prije okonča kao i pritisak na kolege sa Ortopedske klinike, jer zbog toga svi trpimo štetu u javnosti”.

Iz Udruženja ortopeda i traumatologa BiH poručeno je da se trebaju zbiti redovi i davati maksimum kako bi “sebi i potomcima osigurali kvalitetnije uslove života”.

Podsjetili su da je prof. Gavrankapetanović jedan od nosilaca razvoja ortopedije u BiH i jedan od njenih simbola.

“Postoje samo četiri redovna profesora ortopedije i Gavrankapetanović je jedan od njih. Izveo je i obučavao na desetine mladih ortopeda, magistara i doktora nauka i njegova stručna i naučna težina je istinska, poznata i neupitna. Svojim radom jako je doprinio razvoju UKCS-a, regionalnoj i evropskoj promociju ove Ustanove”, stoji još u pismu.

Na kraju je zaključeno kako je cilj da se prevaziđe trenutna situacija i zaustavi daljnja šteta.

“Posljedice ne treba snositi niko, ponajmanje ljudi koji su zajedno sa Gavrankapetanovićem gradili Kliniku i danas rade stručan i savjestan posao”, navedeno je.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.