Oružane snage BiH spremne za ulazak u NATO

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Oružane snage BiH su napravile vrijedan i važan iskorak u pravcu euroatlantskih integracija. U tome nam na strategijskom nivou BiH pomaže NATO štab i EUFOR u Sarajevu, rekao je načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Miladin Milojčić.

Naglasio je da je ulazak BiH u NATO – pitanje zemlje, a ne Oružanih snaga BiH, te da su potrebne ključne odluke i politički konsenzusi u okviru države BiH.

“Znači mi ne zaostajemo u tehničkom dijelu”, potvrdio je Milojčić.

Istakao je da je kod obuke pojedinca, jedinica i komandi potrebno napraviti progres, ali da najbolje rezultate Oružane snage BiH pokazuju u okviru akcija podrške miru, kao što je trenutna akcija pripadnika OS BiH u Afganistanu.

“Svjedoci smo da je posljednja posjeta Afganistanu prošle sedmice bila veoma afirmativna, gdje se koalicioni partneri oglašavaju po pitanju osposobljenosti i dostignutog nivoa. Zbog toga sam itekako zadovoljan”, rekao je načelnik Zajedničkog stožera OS BiH.

Smatra da je Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), kojeg su pod punu kontrolu dobile Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane BiH vrijedan resurs koji ima certifikat NATO-a i UN-a.

“Sve zemlje koje pošalju svoje ljude u Sarajevo dobit će obučene kadrove u skladu s NATO standardima”, zaključio je general- pukovnik Milojčić.

Poručio je da je obaveza Oružanih snaga BiH da zadrže visok standard, koji je dostignut i da pokušaju još više podići taj nivo u određenim segmentima, koje će OS BiH u narednom periodu identifikovati.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.