da block

Oružane snage su najuspješnija priča u Bosni i Hercegovini

da block

Oružane snage BiH u ovom trenutku u mirovnoj misiji u Afganistanu imaju 81-og vojnika i pet promatrača u Kongu u okviru mirovne misije Ujedinjenih nacija.

Oružane snage su, kako se ocjenjuje, najuspješnija priča u Bosni i Hercegovini. U kratkom roku i pored svih ekonomskih i političkih problema u zemlji, OSBiH sve više napreduju i usvajaju NATO-ove standarde.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen nedavno je izjavio prilikom posjete BiH, a nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, da je NATO spreman aktivirati MAP kada BiH riješi pitanje nepokretne vojne imovine.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić naglašava da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava koncept evropske sigurnosti i odbrambene politike i na ovaj način BiH vidi svoj put ka punopravnom članstvu u NATO-u.

“Jedan od najznačajnijih rezultata u BiH su njene Oružane snage. Osim vojnih uspjeha učešćem u mirovnim misijama u svijetu i pomoći civilnom sektoru u zemlji, OSBiH su pokazale i svoj humanitarni karakter. Ako je bilo kome bila potrebna pomoć da se spasi nečiji život Oružane snage su uvijek bile na raspolaganju. Zbog toga su Oružane snage BiH napravile veliki iskorak prema evroatlantskim integracijama, dokazujući to svojim radom u zemlji i inostranstvu” – kazao je Osmić.

Bivši načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić istakao je da su OSBiH relativno mlada institucija, ali su u kratkom vremenu postale uvažen partner drugim vojskama članicama NATO-a.

“Uvijek smo spremni da djelujemo u mirovnim misijama u svijetu. Dajemo doprinos uspostavi mira u Afganistanu sa štabnim oficirima, inspektorima, pješadijskom i jedinicom vojne policije. U vojnim operacijama angažovano je više od 300 pripadnika OSBiH. Naši oficiri gdje god se nalaze u svijetu u mirovnim misijama veoma su cijenjeni, jer su na djelu pokazali vojno znanje i da mogu odgovoriti svim zadacima koje nameću savremene vojne operacije” – rekao je general Milojčić.

Govoreći o problemima koji prate OSBiH, u uvjetima tranzicije kroz koju prolazi Bosna i Hercegovina, Milojčić ističe da je i pored smanjena budžetskih sredstava za Oružane snage, ipak očuvana njihova operativna sposobnost.

“Oružane snage BiH aktivno su učestvovale u pomoći stanovništvu, posebno u kriznim situacijama prilikom poplava, visokih snježnih padavina i u gašenju požara. Pomagali smo i u prebacivanju povrijeđenih do bolnica i mnogo posla uradili na infrastrukturnim radovima u cijeloj BiH. Posebno smo se angažovalii na deminiranju u BiH” – rekao je Milojčić.

Bivši načelnik Zajedničkog štaba OSBiH istaknuo je da je uspostavljena vojna Misija BiH pri NATO-u u Briselu. Angažovani su vojno-diplomatski predstavnici BiH u Hrvatskoj, Srbiji, SAD-u i Austriji.

Novi načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Ante Jeleč, koji je preuzeo dužnost krajem februara od generala Milojčića, potvrdio je da će Oružane snage još intezivnije raditi na približavanju NATO-u i jačanju stabilnosti u regiji i svijetu.

“Uništavanje viškova naoružanja i streljiva u BiH jedan je od prioritetnih zadataka koje ćemo obaviti u narednom periodu. Oružane snage mogu uništavati uspješno viškove naoružanja, ali nam za taj posao nisu dovoljne samo materijalne donacije. Zbog toga očekujemo pomoć NATO-a, EUFOR-a i drugih međunarodnih institucija koje se nalaze u BiH. Njihova pomoć nam je potrebna da svojim iskustvom i kapacitetima OSBiH napravi dodatni korak da bi u što kraćem roku uništio viškove naoružanja i streljiva, a to je važno i zbog ukupne sigurnosti svih građana u BiH” – izjavio je Jeleč.

On očekuje da će OSBiH poboljšati kapacitete i približiti se rezultatima koje je zacrtala Strategija OSBiH. Očekuje da se obogati snabdijevanje vojnika u svakom pogledu, a posebno kada je u pitanju oprema za deminiranje.

“Očekujemo da novi menadžment Ministarstva odbrane BiH pokrene proces nabavki u potrebnoj opremi, da bi Oružane snage postigle što bolje rezultate” – dodao je Jeleč.

(VisokoIN/Fena)