Osam novih tužilaca osnažit će borbu protiv terorizma

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo BiH navelo je kako će stupanje na dužnost novoimenovanih tužitelja u Odsjek za terorizam, koji će početi raditi od 1. januara 2016. godine, s obzirom na povećan broj predmeta u borbi protiv terorizma, umnogome će pomoći i učiniti bržim i efikasnijim, sve aktivnosti koje se provode na otkrivanju, sprečavanju i kažnjavanju terorističkih aktivnosti i kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom.

“Trenutno, samo jedan tužitelj radi u ovom odsjeku i aktivnosti koje se provode, rezultat su izuzetnih napora ovog tužitelja i njegovih saradnika”, naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

Novoimenovani tužitelji, pomoći će u radu i koordinaciji sa policijskim agencijama u BiH, u velikom broju aktivnosti koje se vode u više istraga protiv većeg broja osoba, za koje postoje sazanjanja da su povezana sa teroritičkim aktivnostima i osobama koje se dovode u vezu sa terorizmom, radikalizmom i organiziranjem odlazaka državaljana BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku.

“Novih osam tužitelja pomoći će da pravosudni i sigurnosni aparat u BiH uspostavi koordinirane mehanizme stalne aktivnosti i djelovanja, na otkrivanju i sprečavanju aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, te da se realizraju međunarodne operacije u suradnji sa partnerskim agencijama iz drugih država. Ove aktivnosti provode se radi osiguranja mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine”, naglašeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsječaju da su terorizam, financiranje terorističkih aktivnosti, javno pozivanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističkih skupina, protuzakonito formiranje vojnih snaga, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, kaznena su djela za koja je je nadležno Tužiteljstvo BiH, a koja svoju realizaciju imaju na terenu, kao i u cyber prostoru, što zahtjeva efikasno djelovanje pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i obavještajnih institucija, radi zaštite sigurnosti građana BiH.

Tužiteljstvo BiH upućuje izraze zahvalnosti i podrške VSTV BiH i institucijama zakonodavne i izvršne vlasti, koje su prepoznale potrebu za jačanje kapaciteta Tužiteljstva BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.