Osam razloga zašto bi dijete trebalo imati kućnog ljubimca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vaše dijete želi kućnog ljubimca, a vi se nećkate? Pročitajte osam dobrih razloga zašto svako dijete treba imati ljubimca i – znajte da sve to može vrijediti i za vas. Psiholozi smatraju da briga oko životinjica smiruje i usrećuje čovjeka, posebno kad su u pitanju psi i mačke koji itekako pokazuju privrženost svom vlasniku.

Ujedno, dlakavi ljubimci mogu biti korisni za zdravlje.

Kad pitate dijete kojeg bi kućnog ljubimca željelo, ono će možda reći “ovcu” ili “krokodila”. Vi ćete možda razmišljati o mački, zamorčiću, zecu, papigici… i na dobrom ste putu.

Naime, ljubimci su i velika odgovornost i kad ga nabavljate djetetu, računajte da će ta odgovornost u prvom redu biti na vama. Dijete će, ovisno o dobi, moći pomoći u brizi. Zato npr. ne nabavljajte psa ako ga ne mislite redovno šetati, kao niti ribice ako ne mislite redovno mijenjati vodu i brinuti se o akvariju.

1. Odgovornost

Djeca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osjećaj odgovornosti i brige za druge odmalena. Kućni ljubimci zahtjevaju konstantnu brigu i njegu i potpuno su ovisni o ljudima, koji ih hrane, zabavljaju, vježbaju… Zato briga oko ljubimca uči dijete empatiji i suosjećajnosti. Učeći kako se brinuti za drugo biće, dijete će se naučiti bolje brinuti i o sebi.

No, računajte da ste vi, roditelji, ti koji će morati pokazati djetetu kako se brinuti za ljubimca i prenijeti mu svoju ljubav prema životinjama. Što je dijete mlađe, vi ćete biti glavni a ono će moći pomagati oko npr. davanja hrane ili vode ljubimcu. Što je dijete starije, moći će se sve više brinuti oko ljubimca. Naravno, trebat će ga podsjećati i poticati na to jer djeca su zaigrana.

2. Samopouzdanje

Zajedno s odgovornošću, uz ljubimca dijete jača samopouzdanje. Kad su djeca uspješna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i osjećaju se dobro. Zauzvrat, raste im samopouzdanje.

3. Manja sklonost alergiji i astmi

Mnoga su naučna istraživanja pokazala kako djeca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse od razvoja alergije i astme. Izložena tzv. prašini sa životinjskih dlaka djeca razvijaju jači imunološki sistem i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije razviju jaku alergiju.

4. Vježba i igra

Ljubimci, posebno psi, trebaju vježbanje i igru. Ako je vaše dijete dovoljno veliko da samostalno šeta psa, to je odlično jer će se tako i ono više kretati i biti na svježem zraku. Općenito, porodice koje imaju psa provode vani više vremena od onih koje nemaju, a svježi zrak i šetnja su dobri za sve članove porodice.

5. Smirenost

Ljubimci smiruju djecu. Kao i odrasli, i djeca se okreću ljubimcima kad su tužna, ljuta ili uznemirena. Ljubimci daju magičnu utjehu, posebno oni dlakavi koje možete maziti. Njihova je ljubav beskrajna.

6. Olakšanje od stresa

Zajedno sa smirenjem, ljubimci nam pomažu da se opustimo. Posebno psi imaju terapeutsku ulogu u porodici. Već samo maženje psa djeci pruža osjećaj sigurnosti. Ljubimcima se možete izjadati o svemu jer vas, zaista, ne prekidaju u govoru i ne daju vam neželjene savjete – jednostavno su tu za vas kad trebate utjehu. Čak i mačke, koje su za razliku od psa samovoljne, smiruju svojim predenjem i maženjem.

7. Poboljšanje sposobnosti čitanja

Vaš novopečeni školarac mora vježbati čitanje? On će radije čitati svom ljubimcu nego nekoj odrasloj osobi, koja će ga stalno ispravljati. Čitanje se poboljšava – daljnjim čitanjem. Što više dijete čita, ići će mu bolje. Na početku je najbolje da dijete čita naglas kako bi čulo samog sebe. A ko će ga strpljivije slušati nego npr. pas ili zec?

8. Disciplina

Odrastajući s ljubimcem, dijete se ujedno uči disciplini. Ima li psa, treba ga naučiti kako da sluša. Naučno je dokazano da na taj način dijete općenito uči što je disciplina i na taj način se bolje razvija.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.