Osam razloga zašto trebate zavoljeti cveklu

Neoprana i neoguljena cvekla izgleda kao neugledan korijen koji ne izgleda toliko primamljivo povrće poput primjerice mekanog matovilca ili crvene paprike.

Njeni ljubitelji ne trebaju poticaj za uvrštavanje ove zdrave namirnice u prehranu, no za one koji je baš ne simpatiziraju donosimo podsjetnik zašto bi ljubav prema njoj trebala početi što prije i trajati što duže.

1. Pomaže kod anemije. Prvi savjet koji će dati svaki liječnik kod dijagnoze nedostatka željeza u krvi je uvrštavanje cvekle na jelovnik. Zbog željeza kojim obiluje dobrodošla je i u vrijeme menstrualnog ciklusa.

2. Bogat je rudnik minerala poput magnezija, kalija, kalcija, željeza i sumpora. Može se pohvaliti i vitaminima B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C zbog čega je odličan izbor za trudnice.

3. Zbog prisutnog silicija pomaže boljoj apsorpciji kalcija u tijelu te pridonosi zdravlju kose, noktiju, kože i kostiju.

4. U sirovom izdanju sadrži betain, ‘detoksifikacijski’ sastojak koji odlično regulira izlučivanje žuči te pomaže najopterećenijem organu, jetri. Od njenih čak 500 funkcija najvažnije su one koje se odnose na čišćenje toksina, izlučivanje viška hormona i masti, a upravo u tome joj je veliki saveznik ljekovita cvekla.

5. Pigment antocijan od kojeg je cvekla crvena djeluje na suzbijanje zloćudnih bolesti, odnosno smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovno poprima normalnu staničnu strukturu.

6. Obnavlja krv zbog čega je i prirodna pomoć i u liječenju leukemije.

7. Ukoliko se konzumira redovno, cvekla i sok od cvekle djeluju i na snižavanje povišenog krvnog tlaka.

8. Sok od cvekle i povrća općenito bogat je nitratima – spojevima dušika koji smanjuju potrošnju kisika pri naporu. Redovnom konzumacijom njihova razina se udvostruči što utiče na mišićnu izdržljivost prilikom vježbanja.

(VisokoIN)