OSCE se ponaša kao holandski bataljon u julu 1995.

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” prekinula je od jučer saradnju s Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), odnosno njihovim uredom u Srebrenici, rečeno je Agenciji Fena iz te inicijative.

“OSCE, kao i dominantan dio međunarodne zajednice u BiH na čelu s OHR-om i Uredom specijalnog predstavnika Evropske unije, od početka kampanje ‘Glasaću za Srebrenicu’ ponaša se onako kako se holandski bataljon ponašao u julu 1995. godine i pasivno posmatra sistematsku represiju i kršenje građanskih i ljudskih prava građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i entitetskih institucija.

Dosadašnje ponašanje OSCE-a služilo je samo da legitimira kršenje Ustava i zakona BiH od MUPRS-a.

Naglašavamo da smo došli u posjed dokaza da su službenici OSCE-a u svojim izvještajima, naše svakodnevne žalbe o kršenju građanskih i ljudskih prava aktivista i građana Srebrenice pogrešno predstavljali i prenosili u blažem obliku čime su falsifikovali njihovu prirodu i karakter. Sistematske opstrukcije entitetskih institucija karakterizirane su kao slučajne greške, a ne kao rezultat politika Vlade i MUPRS-a”, navodi Inicijativa “Glasaću za Srebrenicu”.

Preciziraju da je jedna od takvih “slučajnih grešaka” bila upisivanje imena Radovan umjesto Ragib na mjestu predviđenom za ime roditelja na rodnom listu, što je među službenicima Upravnopravnog odjeljenja Policijske stanice Srebrenica izazvalo salve smijeha.

“Naša sugrađanka, koju su i na taj način pokušali poniziti, ostala je ustrajna i pored svega podnijela zahtjev za promjenu prebivališta” kažu aktivisti i izražavaju zahvalnost onim međunarodnim organizacijama i ambasadama koje su podržale demokratske napore građana Srebrenice i od početka represije stale u zaštitu naših građanskih i ljudskih prava.

“S rijetkim izuzecima, najveći dio međunarodne zajednice stoji po strani i mirno posmatra sistematsku represiju nad građanima Srebrenice nesrpske nacionalnosti. To ponašanje, nas preživjele i potomke onih koji su ubijeni u genocidu podsjeća na 1995. godinu, kada je na ovom području pred očima pasivne međunarodne zajednice izvršen genocid nad bošnjačkim stanovništvom istočne Bosne “, navode iz Inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

(VisokoIN/Fena)