Osmić traži ostavke odgovornih za odluke i reakcije Vijeća ministara BiH na događaje oko 9. janura

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Potpredsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić oglasio se danas povodom, kako navodi, katastrofalnih odluka i još gore reakcije Vijeća ministara BiH na događaje oko 9. januara, uz poziv na neopozive ostavke svih odgovornih.

– Nakon skoro cjelosedmične šutnje, krajnje je vrijeme da neko preuzme odgovornost za učestovanje puka Oružanih snaga BiH na oblježavanju neustavnog Dana RS u Banjoj Luci – navodi Osmić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Šteta za državu

On smatra da su zamjenici ministra odbrane – Sead Jusić i Boris Jerinić, ministrica odbrane Marina Pendeš i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, svojim su nedjelovanjem i katastrofalnim odlukama, nesuvislim potezima i izostankom adekvatnih reakcija u događajima oko 9. januara, nanijeli nemjerljivu štetu državi Bosni i Hercegovini.

– Zbog toga svi navedeni imaju punu državničku, moralnu i političku odgovornost da podnesu ostavke i spase makar prst vastitog ukaljanog obraza i narušene slike Oružanih snaga BiH i naše države, navodi Osmić.

U njegovoj izjavi stoji da su od njihovog nastanka, pa sve do ovog 9. januara, Oružane snage BiH bile perjanica države i jedan od rijetkih svijetlih primjera kako ova zemlja može djelovati integrisano i kako je upravo u tome najveća korist za sve građane BiH.

– Svojim nedjelovanjem, izostankom odgovornog državničkog ponašanja, izgubljenošću, nedostatkom rješenja i nesposobnošću da odgovore na probleme nastale kršenjem Odluke Ustavnog suda, ali i direktnim učešćem u kršenju te Odluke, zamjenik ministra odbrane, ministrica odbrane i predsjedavajući Vijeća ministara kao njihov nadređeni, napravili su veliku štetu državi i Oružanim snagama, te je povlačenje sa tih funkcija jedini odgovoran čin kojim mogu umanjiti štetu koju su napravili – tvrdi Osmić.

Nadalje navodi kako ne brinu nasrtaji na državu onih na čije smo nasrtaje naučili i navikli, ali “da zabrinjava šutnja i nesposobnost onih koji se svakodnevno busaju u prsa pričom o državi i koji, uprkos vlastitim nesposobnostima, kamče glasove građana tvrdeći da stoje na braniku države. Danas se, nažalost, svi s pravom moramo zapitati – ima li državnika u državnim institucijama?

– Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, osim što se ne oglavaša o postupcima ministarstva koje čini Vijeće ministara, prešućuje još jednu sramotnu situaciju u svojoj nadležnosti. Naime, uposlenici sa adresom stanovanja u Republici Srpskoj, 9. januara u ogromnom broju nisu došli na svoja radna mjesta u državnim ministarstvima i agencijama. Niko ne očekuje od predsjedavajućeg Zvizdića da se sveti i vlastitu nemoć kompenzira revanšizmom prema radnicima, ali ovdje se očito radi o organizovanom činu na koji nema nikakvih reakcija. Javnost je morala biti obaviještena, postupci su morali biti pokrenuti, ali do danas nema adekvatne reakcije niti ikakvih informacija o ovome. Zašto zaposlenici iz RS-a nisu došli na posao i zašto im je na taj potez data prešutna saglanost, odgovori su koje je Zvizdić morao predočiti javnosti – dodaje Osmić.

Skidanje odgovornosti

Mišljenja je “da pomalo smiješno izgleda čelništvo Ministarstva odbrane BiH sa svojim postupcima, poput povlačenja saopštenja sa oficijelne stranice, čime sa sebe skida odgovornost za nedopustiv postupak u Banjoj Luci”.

– Očigledno je da u Ministarstvu odbrane i Vijeću ministara uopšte ne žele na sebe preuzeti odgovornost za ovaj katastrofalni postupak, što je uvod u početak ukidanja Oružanih snaga BiH. Zato imamo puno pravo da sumnjamo kako je ‘na sceni’ planska destabilizacija države i njenih institucija, jer su OSBiH jedan od garanta opstojnosti i suvereniteta BiH – upozorava Osmić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.