Osmomjesečna beba posljednja žrtva nasilja nad Palestincima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Izraelske snage su usmrtile najmanje 59 Palestinaca tokom jučerašnjih protesta na granici Gaze.

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je od posljedica dimnih bombi i suzavca u Gazi sinoć preminula osmomjesečna beba Leyla Envar Gandur.

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji će biti nastavljeni i danas, a tom prilikom ubijeno je najmanje 59 Palestinaca.

Uporedo s tim, Organizacija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) najoštrije je osudila nasilje izraelske vojske nad palestinskim demonstrantima.

U saopćenju se navodi kako je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu masovnog progona tog naroda, poznatog kao Nakba.

“Gaza je već deceniju u potpunoj blokadi i stalno je poprište nemira, a jučerašnje nasilje nad demonstrantima je nova trauma u toj regiji“, navodi se u saopćenju.

Ističući da će UNRWA nastaviti pomno pratiti situaciju u Gazi, u saopćenju te organizacije se navodi da je od početka palestinskih protesta na granici Gaze poginulo četvero, a ranjeno 125 djece koja pohađaju škole pod okriljem UNRWA-a.

Pozivajući na nezavisnu međunarodnu istragu o nasilju u Gazi, UNRWA je upozorio da bi se u protivnom nasilje moglo nastaviti.

Više vijesti