Osnivač WhatsAppa: Obrišite Facebook!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Saosnivač WhatsAppa Brijan Akton na Twitteru je objavio jednostavan status: “Vrijeme je. Obrišite Facebook”.

Facebook ovih dana trese velika kriza. Vrijednost najpoznatije svjetske društvene mreže pala je za 37 milijardi dolara, a njezin vlasnik Mark Zakerberg izgubio je šest milijardi dolara. Usprkos velikom padu, Fejs je ostao jedna od najvrjednijih svjetskih kompanija s vrijednošću od 500 milijardi dolara, ali problemima se ne nazire kraj.

Facebook je u februaru 2014. kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara i time nastavio sa svojim monopolom na tržištu. WhatsApp je danas najraširenija svjetska mobilna aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa s 1,5 milijardi korisnika.

Akton je napustio WhatsApp u septembru prošle godine i osnovao neprofitnu organizaciju Signal Foundation, čiji je cilj razviti tehnologiju koja štiti slobodno izražavanje i omogućiti sigurnu globalnu komunikaciju.

Osim Aktona, Facebook je prozvao i Zakerbergov bivši mentor Rodžer Meknami. On je izjavio da je Fejs suočen s krizom povjerenja javnosti koja bi mogla uništiti kompanije. Brisanje Facebook profila možda nije opcija za svakoga, no oni koji se žele odvojiti od te platforme moraće izbrisati aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka, WhatsApp i Instagram.

Bez dopuštenja uzimali podatke od 50 miliona ljudi?

Facebookov pad dionica posljedica je skandala vezanog uz američke predsjedničke izbore 2016. godine. Naime, otkriveno je kako je Cambridge Analytica (CA), kompanija specijalizirana za stratešku komunikaciju, prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i uticaj na glasanje birača.

Ti su podaci prikupljeni putem aplikacije za psihološko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika društvene mreže, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan koji ih je potom neopravdano ustupio CA-u.

Iz Facebooka su istakli da je aplikacija mogla imati pristup i podacima “prijatelja” korisnika koji su preuzeli aplikaciju i potvrdili da su zatvorili račun kompanije i angažovali stručnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera.

Više vijesti