Osporene primjedbe Bošnjaka u vezi sa isplatom ratne odštete

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) odlučilo je danas da dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

U Vijeću smatraju da normama ovog zakona nije dovedeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS-a.

Također, Vijeće je ocijenilo da se osporena zakonska odredba ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda, niti sadrži nacionalni predznak, već tretira jednako sve osobe koje su ishodile pravosnažne i izvršne sudske odluke za naknadu štete.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatrao je da se povreda vitalnog nacionalnog interesa ogleda u tome što se, između ostalog, Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a osobama, koje su bila za vrijeme posljednjeg rata u logorima u RS-u, uglavnom pripadnicima bošnjačkog naroda, uskraćuje pravo na naknadu tada nastale materijalne i nematerijalne štete.

Takvo normiranje, prema navodima ovog kluba, predstavlja nastavak procesa uskraćivanja prava žrtvama torture i drugih teških povreda ljudskih prava, umjesto da im budu osigurane pune i efektivne mjere reparacije koje ne smiju da zavise od parlamentarne većine.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.