Otišao je čovjek koji je sklapao kockice ove napaćene zemlje, kao što ih je nosio svuda sa sobom na svojoj košulji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U prostorijama RTV Federacije BiH danas je održana komemoracija povodom smrti poznatog bh. novinara Nisveta Džanke, od koga su se oprostili prijatelji i kolege, te brojni saradnici jednog od najomiljenijeg i najoriginalnijeg autora u postratnoj Bosni i Hercegovini.

– Ova kuća je imala sreću da je negdje ‘98 godine u nju prvu put ušao Nisvet Džanko, a da je koju godinu prije u nju ušao i Jasmin Duraković sa kojim je Džanko počeo stvarati nezaboravne priče o Bosni, o Bosni i Hercegovini onakvoj kakvu je samo on znao doživjeti i prikazati. Na nama, njegovim kolegama i saradnicima, je da nastavimo ono što je on započeo, i nema razloga da tako i ne učinimo, rekao je na početku svog govora Džemal Šabić, generalni direktor RTV Federacije BiH, ne skrivajući emocije.

Nije ih mogao sakriti ni bh. reditelj Nenad Đurić, koji je sa Nisvetom Džankom radio nekoliko posljednjih ciklusa sada već kultnog dokumentarnog tv serijala ‘Pozitivna geografija’, te stvarao dokumentarne priče o BiH kakvu ne poznajemo ili nikad nismo ni imali prilike da upoznamo, koji se osvrnuo na period proveden sa ovim neumornim tragaocem za najljepšim i najpozitivnijim pričama o bosanskom čovjeku i bosanskoj zemlji, rekavši:

– Jako mi je teško da u ovom trenutku bilo šta kažem, ali kada bih sumirao svoj život, onda bih ga sveo na period djetinjstva i nekih teških trenutaka u njemu, pa je nakon toga došao rat u kome sam ostao bez svog najboljeg prijatelja, pa sam narednih desetak godina pokušavao snimiti svoj film, što sam nekako i uspio, da bi na kraju najupečatljivije godine proveo sa Nisvetom Džankom, i to je ono što ostaje…

Nađa Ridžić, dopisnica Federalne televizije iz Srednje-bosanskog kantona i predsjednica Društva novinara BiH, koje je Nisvetu Džanki u aprilu ove godine dodijelilo nagradu Novinar godine u 2011., prisjetila se prvih godina nakon rata, vremena u kome većina bh. građana nije mogla putovati cijelom Bosnom i Hercegovinom, izuzev Nisveta Džanke koiji je mogao doći u svaki njen dio:

– U vrijeme kada novinar iz Posušja nije mogao ući u Travnik ili obratno, Nisvet Džanko je to mogao… On je mogao slobodno doći u svaki kutak ove zemlje jer je bio takav, jednostavan i neposredan, čovjek koga su voljeli i željno očekivali svi i svugdje. Čovjek koji je sklapao kockice ove napaćene zemlje, ne samo kao što ih je nosio na svojoj košulji, već svakom svojom rječju i neponovljivim umijećem da sluša priče svojih sagovornika i prenosi ih svima nama.

Od Nisveta Džanke oprostili su se i njegov kolega Mirza Huskić, te dugovogodišnji saradnik na serijalu ‘Pozitivna geografija’, Milenko Srdić, sa kojim je Džanko uradio brojne epizode o bosanskim koridama u Čevljanovićima, te iz Olova i okoline ovog zaboravljenog dijela Bosne i Hercegovine.

Sahrana Nisveta Džanke je u subotu, 02. juna, u 15 sati, na groblju Buća Potok, prema njegovoj vlastitoj želji – u naselju u kome je proživio posljednju deceniju života.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.