Otkrijte tajna svojstva soka od narandže

Naučnici su otkrili da su srednjovječni muškarci, koji konzumiraju pola litre soka svaki dan u periodu od mjesec dana, što je dnevni ekvivalent od dvije čaše, pokazali značajno reduciranje krvnog pritiska.

Otkrića sugeriraju prisutnost prirodne hemikalije hesperidina, koja je inače sastavni dio spojeva koji pomažu u borbi protiv bolesti, a mogu se pronaći u namirnicama poput čaja, voća, soje i kakaa.

Premda su prijašnja istraživanja ukazivala na to da sok od narandže može biti dobar za srce, naučnici nisu bili sigurni što mu točno daje takve beneficije.

Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrti u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da do 50 posto svih srčanih udara dolazi zbog povišenog krvnog pritiska.

Kako bi testirali teoriju da je upravo hesperidin u soku odgovoran za reduciranje rizika od kardiovaskularnih bolesti, naučnici sa Univerziteta Auvergne u Francuskoj ispitali su 24 srednjovječna muškarca.

Svaki je tokom prve 4 nedelje pio pola lite soka od narandže, nakon čega je iduće 4 nedelje uzimao zašećerenu vodu s tabletom hesperidina. Posljednje 4 nedelje, volonteri su pili vodu, ali s lažnom tabletom.

Rezultati su pokazali značajno reduciranje dijastoličkog krvnog pritiska tokom nedelje kada su muškarci uzimali sok, kao i one gdje su uzimali pilulu hesperidina.

(VisokoIN)

Vezani članci

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

VISOKOIN.COM

Tri pravila za svakodnevnu njegu

VISOKOIN.COM

Kuhinja ima najviše bakterija, evo kako temeljito očistiti ključne stvari

VISOKOIN.COM

Pušači u kasnijim godinama krhkiji od vršnjaka

VISOKOIN.COM

Ljekari savetuju kako spriječiti smrt beba tokom sna

VISOKOIN.COM

Koji su glavni uzroci steriliteta kod muškaraca?

VISOKOIN.COM

Unesite komentar