Otkriveni pomagači maloljetnog ubice iz Foče

Policija u Foči podnijela je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv dvojice muškaraca koji su pomagali 17-godišnjaku dok je bio u bijegu, nakon što je 17. februara ispred kafe bara u tom gradu ubio Vladimira Subotića.

Za pomaganje maloljetnom P.I. terete se R.M. i D.M., obojica nastanjeni u Foči. Istragom je utvrđeno da su prijavljeni, iz mjesta Nadgorje, vozilom Golf 2 kojim je upravljao D.M., prevezli spomenutog maloljetnika do naselja Bakić i dali mu toplu odjeću, znajući da je on prethodnog dana počinio navedeno krivično djelo. Provodeći istragu o ovom događaju, policija je došla do saznanja i činjenica koje ukazuju na postojanje elemenata više počinjenih prekršaja od drugih osoba.

Naime, policijski službenici su tokom istrage utvrdili da je drugi maloljetnik, bez ičijeg odobrenja, iz porodične kuće uzeo pištolj marke M-57, kalibra 7,62mm, vlasništvo njegovog pokojnog djeda, koji porodica vlasnika nije predala SJB Foča, pucao uzrak na javnom mjestu, a potom ga dao 17-godišnjem maloljetniku koji je njime izvršio krivično djelo ubistvo.

Zbog utvrđenih činjenica, SJB Foča podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv maloljetnika koji je neovlašteno uptrijebilo vatreno oružje, te protiv njegovog oca M.B., koji je propustio obavezu staranja o maloljetniku i koji nakon očeve smrti pištolj nije predao policiji.

Također, Osnovnom sudu u Foči podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv B.K., vlasnika ugostiteljskog objekta Milenijum, zbog toga što je kritičnog dana, neposredno prije nego što se ubistvo dogodilo, u tom objektu točio alkohol maloljetnicima, među kojima i izvršiocu ubistva, te što nije prijavio narušavanje javnog reda i mira (verbalnu prepirku i fizički sukob nekoliko osoba) kao događaje koji su neposredno prethodili ubistvu Subotića.

Maloljetni P. I. (17), osumnjičen da je ubio Vladimira Subotića (23) ispred ugostiteljskog objekta Milenijum u Foči, uhapšen je 19. februara u selu Zavajt. Prethodno se skrivao na više lokacija, a pripadnici Jedinice za podršku policijske stanice Foča, prateći tragove i informacije, locirali su ga, a potom i uhapsili u štali. P. I. je u trenutku hapšenja bio naoružan pištoljem, ali nije imao priliku da ga upotrijebi.

On je 17. februara oko ponoći nakon verbalne svađe u ugostiteljskom objektu u Foči, otišao kući i vratio se naoružan pištoljem te pucao nasumice ubivši Vladimira Subotića.

(VisokoIN/Fena)