Otvoren 25. zenički privredni sajam ZEPS

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zenički privredni sajam ZEPS danas je, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, ponovo otvorio svoja vrata za privrednike iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja svijeta, koji su izložili svoje proizvode i usluge.

Iako je u vrijeme digitalizacije kvalitet sajmova slabiji nego ranije, ipak, direktni kontakt prilikom sklapanja poslovnih ugovora i saradnji svake godine je pokazatelj da ovaj sajam, kao i drugi u Bosni i Hercegovini, trebaju i moraju opstati.

Predsjednik Privredne komore Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić prisustvovao je današnjem otvorenju sajma u Zenici gdje je kazao da je ovo bitan checkpoint za bh. privrednike koji pokazuju svoj kvalitet i ono što uspješno izvoze u EU.

“ZEPS je vrlo važan checkponit za okupljanje bh. privrednika gdje imaju priliku pokazati svoje potencijale, imati susrete i pokazati drugu sliku o BiH u kojoj ima dobrih proizvođača kvalitetne robe, koji zauzimaju značajno mjesto na prostoru EU. U susjedstvu se mnogo ovakvih događaja dešava uz poticaje države. Bez obzira na sve tehnologije, direktan kontakt dovodi do konačne odluke”, poručio je Jašarspahić.

Na pitanje da li je zenički sajam žrtva politike, Jašarspahić je istakao da i pored političkih nesuglasica privreda i ekonomija moraju biti iznad svega.

Direktor ZEPS-a Vedad Šestić danas je uputio javno izvinjenje Svetlani Cenić i Ismiru Juski zbog pogrešne interpretacije njegove jučerašnje izjave u medijima povodom Juskine pomoći.

“Ne znamo zbog čega je ovogodišnji sajam slabiji nego protekli, da li je to zbog izbora ili teške ekonomske situacije. Mi ćemo nakon sajma ispitati sve i vidjeti zbog čega je odziv slabiji”, kazao je Šestić te naglasio da je ZEPS zenički brend i da će takav ostati uz pomoć prijatelja te da će uvijek biti korak ispred drugih.

Načelnik Zenice Fuad Kasumović se obratio privrednicima i pozvao ih da dođu u Zenicu koja će uskoro otvoriti dvije nove zone namijenjene njima na ulazu u Zenicu i izlazu iz nje te da će Gradska uprava Zenice učiniti sve da im olakša otvorenje pogona.

Sajam je svečano otvorio premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je pohvalio ekonomsko stanje u Zeničko-dobojskom kantonu te pozvao privrednike i izlagače da uživaju u Zenici i ZDK.

Nakon svečanog dijela uslijedio je obilazak hala sajma i razgovor s izlagačima iz cijelog svijeta.

Više vijesti