Otvorena novosagrađena džamija u Goduši na području visočke općine

Premijer ZDK Fikret Plevljak prisustvovao je, u subotu, mevludu u povodu otvorenja novosagrađene džamije u selu Goduša na području visočke općine. Mještani Goduše i predstavnici Medžlisa islamske zajednice Visoko srdačno su dočekali premijera Plevljaka, koji je već nekoliko puta prisustvovao svečanostima otvorenja vjerskih objekata, ne samo na području visočke općine, nego i u drugim općinama Zeničko- dobojskog kantona, i ovom prilikom mu se zahvalili na podršci ovakvim manifestacijama.

Mevlud u džamiji u Goduši proučili su imami Medžlisa IZ Visoko, predvođeni glavnim imamom Ibrahimom ef. Hadžićem. Govor je održao hfz. Senaid ef. Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ BiH, kazavši da su dobra djela svakog Bošnjaka smisao njegovog života.

– Džematlije Goduše su decenijama gajile tradiciju islama odlučivši da početkom devedesetih godina počnu graditi novu, veću i funkcionalniju džamiju u centru sela. O džematlijama dovoljno govori ova džamija koju su najvećim dijelom sagradili svojim sredstvima., kazao je Rasim ef. Alihodžić, imam džamije u Goduši

Inače, u najstarijem dijelu Goduše se nalazi jedna od najstarijih džamija u ovom kraju koja se prvi put spominje u sidžilu Sarajevskog mule 1565/66. Džamija se trenutno ne koristi, ali mještani je namjeravaju obnoviti kako bi je zaštitili od daljnjeg propadanja.

(VisokoIN)