Ova baterija se puni za nekoliko sekundi i traje sedmicama

Godinama, gotovo svi aspekti naših personalnih uređaja napreduju, postaju bolji i brži. Međutim, jedan segment i dalje stagnira i stvara velike probleme korisnicima, a to je radni vijek baterije.

Razlog ovome je oslanjanje na tehnologiju koja je stara decenijama i koja tek povremeno dobije neka poboljšanja. Naučnici su sada napravili proboj na ovom polju i razvili su tip baterije koji može da traje cijelu nedjelju, a da se pri tom napuni za svega nekoliko sekundi.

Istraživači sa University of Central Florida (UCF) kreirali su proces u kome kombinuju najbolje aspekte regularne baterije (stabilnost, duže vrijeme pražnjenja i pogodnost) sa najboljim karakteristikama kondenzatora (veoma brza vremena punjenja, dugu stabilnost ciklusa).

Ovaj tip baterija je testiran dosta puta do sada, a brojni naučnici i inženjeri vjeruju da one imaju potencijala u revoluciji čitavog segmenta tržišta baterija. UCF istraživači su tokom svog istraživanja uspjeli da kreiraju takozvane super-kondenzatore, korišćenjem nanomaterijala i 2D materijala, kao što je grafen.

Nakon ovoga, procese su stavili na testiranje i uspjeli su da kreiraju bateriju koja traje duže od nedjelju dana, puni se za nekoliko sekundi, može da izdrži do 30.000 ciklusa pražnjenja i druge parametre koji su iznad onoga što nude postojeći litijum-jonski modeli baterija.

Iako još nije spreman za komercijalizaciju, proces razvijen od UCF naučnika bi mogao utrti put za situacije kada životni vijek baterije više neće biti najveći problem korisnika.

Vezani članci

Zuckerberg: Facebook uklonio 18 miliona postova sa dezinformacijama o Covidu

VISOKOIN.COM

Xiaomi se “baca” u proizvodnju autonomnih automobila

VISOKOIN.COM

Otkriveno koliko vrijedi iPhone 12 uoči izlaska novog Appleovog telefona

VISOKOIN.COM

WhatsApp predstavio novu opciju “jednokratnih” nestajućih poruka

VISOKOIN.COM

Microsoft u Irskoj zaradio 315 milijardi dolara, platio 0 poreza

VISOKOIN.COM

Twitter uvodi reakcije – kao na Facebooku

VISOKOIN.COM