Ova četiri faktora određuju koliko dugo ćete živjeti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jedete zdravo, redovno vježbate, ne pušite i ne pijete velike količine alkohola – mislite li da će vam se zdrav način života na kraju isplatiti? Naučnici u novoj studiji daju potvrdan odgovor na ovo pitanje navodeći kako se izbjegavanjem četiri loše životne navike ipak može produžiti životni vijek.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu “Preventative Medicine”, životni vijek moguće je produžiti ako se izbjegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša prehrana i neaktivnost.

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Cirihu učestvovalo je 16.721 ljudi, starosti od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je da se utvrdi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u brojkama i potom dokaže kako izbjegavanje nezdravih faktora može doprinijeti produženju očekivanog životnog vijeka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 posto veći rizik od prerane smrti. Takođe, ljudi koji ne izbjegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

“Bili smo prilično iznenađeni dva i po puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombinuju. Na primjer, vjerovatnost da 75-godišnji muškarac, koji ne izbjegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sljedećih deset godina je samo 35 posto. Međutim, ako ta ista osoba izbjegava navedene rizične faktore – šanse za duži život iznose čak 67 posto”, tvrde istraživači.

Osim toga, uticaj nezdravog načina života povećava se s godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vježbaju i nezdravo se hrane, efekat negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sljedećih deset godina iznose 67 posto.

Poruka: jedite zdravo, vježbajte i odreknite se poroka i tijelo će vam biti zahvalno u kasnijim godinama.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.