Ove godine će biti klanjana dženaza za oko 400 žrtava genocida

U okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida, u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice 11. jula ove godine će biti klanjana dženaza za oko 400 žrtava genocida, koje su ubijene u julu 1995. godine.

U potočarskoj dolini šehida do sada je ukopano ukupno 5.657 žrtava. Prema riječima vještaka sudske medicine dr. Rifata Kešetovića, šefa Identifikacijskog projekta Podrinje, do sada je identifikovano oko 360 osoba, za koje su porodice dale saglasnost da se ukopaju u Potočarima

– Prema mojoj procjeni, do 11. jula će biti identifikovano još 40-ak osoba. Kao i prošlih godina, radi se o žrtvama koje su identifikovane iz masovnih grobnica Liplje, Kamenica, Čančari… Moram naglasiti da se ove godine porodice brže odlučuju za ukop najmilijih, bez obzira na kompletnost tijela, kazao nam je Kešetović, dodajući da su među identifikovanim uglavnom nekompletna tijela.

Inače, tokom ove sedmice će biti održana treća sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida. Prema riječima srebreničkog načelnika Ćamila Durakovića, predsjednika Organizacionog odbora, sve aktivnosti idu planiranom dinamikom.

– Sada ide sve po planu, osim tog aspekta i tenzija oko izgradnje crkve. Nadam se da će agencije koje se bave sigurnošću voditi računa o tome kako bismo i ovu godinu proveli, kao i sve prethodne, bez incidenata. Crkva se gradi, radovi idu u punom jeku. Da li to oni planiraju završiti do 11. jula, da li je to namjera, ne znam, kazao nam je Duraković.

On je naglasio da Organizacioni odbor ne može i neće preuzeti odgovornost za eventualne incidente.

– Rekao sam to i ranije i stojim iza toga. Upozoravali smo na to da izgradnja crkve ne doprinosi miru i pomirenju, već da samo može produbiti međunacionalne tenzije. Sad imam poseban strah za taj dio priče, ali vjerujem da ćemo do 11. jula nešto riješiti u vezi s tim pitanjem, kazao je Duraković.

Iz Pododbora za Marš mira 2013. pozvali su sve organizovane grupe i druge građane da se do 20. juna prijave za učešće na ovogodišnjem memorijalnom pohodu od Nezuka do Potočara.

(VisokoIN)

Vezani članci

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

Užas u Zagrebu : Otac vlastitim rukama udavio troje malodobne djece

Visokoin.com