Ove namirnice čiste pluća od nikotina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Naučna istraživanja su nedavno pokazala da mnoge namirnice mogu blagotvorno djelovati na čošćenje pluća od svih štetnih materija koje sadrži duhan.

Od svih namirnica, četiri su izdvojene kao najdjelotvornije.

1. Grejp

Grejp smanjuje proliferaciju (proširenje) ćelija raka u tijelu, sadrži puno antioksidansa i poznat je kao efikasan igrač u borbi protiv raka.

Također, grejp je izvor limonida, ljekovitih fitokemikalija koje za koji je utvrđeno da inhibiraju razvoj tumora puća, dojke, želuca, debelog crijeva, kože i usta.

Limonina u citrusima ima otprilike koliko i vitamina C. U organizmu se lako probavlja i visoke je iskoristivosti, te se zadržava u krvi do šest sati, duže primjerice od aktivnih komponenti zelenog čaja ili čokolade.

2. Luk

Luk pročišćava i čisti pluća u potpunosti, pa je jako hranljiva materija za pluća.

Specifičan ljuti okus i miris luka posljedica su eteričnih ulja. Svojim sastojcima luk pojačava apetit i pospješuje probavljanje hrane.

Veći unos luka u organizam smanjuje razinu glukoze u krvi. U tom procesu pomoćni element je i prisustvo kroma u luku, koji pomaže stanicama da pravilno reagiraju na oslobođeni inzulin. I

Istraživanja kod dijabetičara pokazala su da krom može smanjiti brzo podizanje šećera u krvi, povećati tolerantnost stanica na glukozu, smanjiti razinu inzulina, te smanjiti kolesterol i trigliceride. Jedna šoljica svježeg luka (oko 250 g) sadrži skoro 20% dnevnih potreba za ovim mineralom.

3. Selen

Selen je mineral koji se koristi kao aditiv ishrani ili se nalazi u tragovima u određenim namirnicama. Enzim koji proizvodi vitamin E stimuliše i omogućava jačanje plućne membrane.

Služi kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što hvata tzv. slobodne radikale. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK, doprinose starenju i razvoju brojnih oboljenja srca, krvotoka, pa čak i kancera. Antioksidansi neutrališu efekat slobodnih radikala i doprinose smanjenju oštećenja koja su nastala pod njihovim dejstvom.

4 . Đumbir

Đumbir djeluje antiseptički i antibakterijski, pomaže bronhijalnim cijevima u izbacivanju nakupljenog sadržaja.

On prirodnim putem povećava cirkulaciju krvi, otklanja toksine (otrove i nagomilanu šljaku iz organizma) i regeneriše tkivo koje je napadnuto bolešću.

To uslovljava početak razlaganja gustih tečnosti u organizmu, stagnirane tečnosti ponovo protiču, i nastupa posle obavljene terapije, jedno potpuno opuštanje organizma što čini čovjeka sretnim.

Više vijesti