Ove sitnice mogu vas koštati veze ili braka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svi mi imamo neke loše navike, ali, sa sopstvenim se srodimo toliko da nismo ni svjesni da mogu negativno da utiču na naš odnos sa osobom koju volimo. Evo kako sitnice mogu da vas koštaju veze.

Sedam opasnih zamki krije se iza naizgled banalnih navika koje vjerovatno i ne primjećujete sve dok se jednog jutra ne probudite i svjesni da su stvari nepovratno otišle do đavola. Psiholog i stručnjak za govor tijela Peti Vud i psihoterapeut Tina Tesina za Redbook Magazine otkrivaju na šta bi trebalo da obratite pažnju prije nego što upropastite vezu ili brak, prenosi Mondo.

Ne javljate se partneru kad uđete u kuću ili izlazite

Ako izbjegavate da dodirnete partnera, ako ne želite da vam se susretnu pogledi i svodite komunikaciju na minimum, to se neće dobro završiti. Nemate vremena da ujutru popijete kafu zajedno? Onda se barem poljubite. Ako imate različite “rasporede”, ako se danima dešava da se prosto mimoilazite u kući, potrudite se da tokom dana razmijenite bar poneku poruku ili da se čujete telefonom, tako da oboje imate osjećaj bliskosti iako niste zajedno.

Posao vam je izgovor za sve

U današnje vrijeme, nije lako odvojiti posao i privatan život, ali koliko god da ste zauzeti, koliko god da ste umorni, poslovne obaveze ne smiju da budu izgovor za sve. Ako želite da vaša veza opstane, morate naći način da odvojite vrijeme koje ćete posvetiti partneru.

Ne umijete aktivno da slušate

Kad razgovarate sa partnerom, nije važno da samo formalno saslušate šta ima da vam kaže, važno je da o tome što vam govori i razmislite, ali i da prokomentarišete to što vam je osoba koju volite upravo ispričala. “Da, da” ili “mhm” nije dovoljno, odsutno slaganje sa nečim što u stvari niste ni čuli kako treba može da bude razarajuće po vaš odnos.

Izbjegavate da razgovarate o finansijama

Koliko god da imate ili nemate para, jako je važno da osjećate da sa partnerom možete sasvim iskreno i otvoreno da pričate o novcu. Vaspitani smo tako da razgovore o novcu generalno izbjegavamo, jer svi podsvjesno mislimo da nas novac na neki način određuje, ali imajte u vidu da su svađe oko para čest uzrok raskida veza i razvoda. Koliko god vam bila mučna ta tema, nemojte je izbjegavati.

Zanemarujete potrebe osobe sa kojom ste u vezi

“U zdravoj vezi, oba partnera trude se da ispune i svoje i potrebe osobe koju vole”, kaže Vudova i dodaje da je stalno stavljanje partnerovih potreba u drugi plan “prečica” do raskida veze ili razvoda braka.

Svađate se dok se još “pušite” od bijesa

Svađamo se, naravno, kad smo u afektu, ali morate naći način da bilo kakvu raspravu odložite dok vas ne prođe bijes. U suprotnom, moglo bi da se desi da kažete stvari koje ne mislite. Naučite da pokažete poštovanje prema partneru, čak i kad ste ljuti zbog nečega što je on rekao ili uradio.

Stavljate partneru do znanja da ne može da se osloni na vas

Važno je da i u vezi sačuvate svoju nezavisnost, ali nemojte da se to pretvori u nekakvo “dokazivanje”, jer se odatle lako sklizne u “mislim samo na sebe” model ponašanja.

“To sasvim lijepo možete da sagledate na banalnom primjeru. Ako zajedno gledate nešto na televiziji, da li ćete uzeti ćebe samo za sebe, ili ćete se pokriti zajedno”, objašnjava Vudsova. Ovo jeste sitnica, ali malim gestovima vi partneru pokazujete svoju naklonost, nemojte to da zaboravite.

Više vijesti