Ovi koji su doveli RTV Visoko u namjeran stečaj mogli bi završiti iza rešetaka

Kako bi izbjegli tužbe radnika RTV Visoko po kolektivnom ugovoru, opštinsko vijeće je dalo Centru za kulturu i edukaciju nadležnost nad emitovanjem televisijskog i radijskog programa, dok je gradska televizija, sa svim dugovanjima prema radnicima, otišla u isforsirani stečaj. U ovom slučaju Općinsko vijeće je saučesnik u mutnim radnjama oko pretvaranja JP RTV Visoko u JU RTV Visoko u čemu su kolateralna šteta osam uposlenika.

Međutim neko “pametan” ko je savjetovao nositeljice izvršne vlasti kako izvršiti ovo prevaru rukovođen svojim ličnim i materijalnim interesom za izvršene usluge mutljaže nije vodio računa i previdio je slučaj iz Zenice od prije 8 godina kada su bivši direktori Doma štampe d.d. Zenica Asim Kaknjo i Fuad Pjanić presudom Općinskog suda u Zenici osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci odnosno tri godine i šest mjeseci zatvora.

Interesantno u ovom sudskom posupku, a što po analogiji ima veze sa JP RTV Visoko i vijećnicima OV Visoko te samozvanim medijskim stručnjacima jeste to da je drugooptuženi Fuad Pjanić osuđen je za krivično djelo prouzrokovanje stečaja i sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

Te 2010.godine to je bila prva pravosnažna presuda u BiH kojom se neko kažnjava za djelo prouzrokovanja stečaja, jer je zloupotrebom i nesavjesnim upravljanjem firmom do stečaja doveden Dom štampe Zenica. Isti je scenarij i sa JP RTV Visoko, samo je pitanje ko će u zatvor.

(Visoko.co.ba / Visokoin.com)