Ovisnici iz Zeničko-dobojskog kantona liječiće se i u Derventi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ivica Ćurić, ministar za rad, socijalnu politku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona potpisao je danas ugovor sa Krešimirom Ljubasom, tajnikom Terapijske zajednice „Izvor“ u Plehanima, Općina Derventa, o sufinansiranju boravka i liječenja ovisnika o opojnim drogama s područja ZDK. Ovo je četvrta terapijska zajednica sa kojom je ovo ministarstvo potpisalo ugovor. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i djelatnici Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa direktorom Jasminom Softićem, putem kojeg se narkomanski ovisnici i upućuju na liječenje u terapijske zajednice.

U razgovoru sa predstavnicima terapijske zajednice „Izvor“, koju finansira nevladina organizacija „Kruh Svetog Ante“ ministar Ćurić je istakao da je putem ovog ministarstva i Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti ZDK, u zadnje četiri godine, finansiran boravak 30-ak štićenika koji su u terapijskim zajednicama boravili od jedne do dvije godine. Trenutno u njima boravi 17 ovisnika sa područja ovog kantona. Sa 300 KM mjesečno, Ministarstvo finansira boravak jednog štićenika, pa se za njih 17 mjesečno izdvaja 5.100 KM.

Davor Majstorović, koordinator za rad u terapijskoj zajednici „Izvor“ zahvalio je Vladi ZDK na podršci u njihovom radu, istakavši da je finansiranje stalni problem ove zajednice. Stoga nastoje i sami priskrbiti sredstva za rad angažovanjem štićenika na berbi voća i povrća, košenju trave i brojnim drugim sezonskim poslovima. Jasmin Softić, direktor Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti kazao je da ova ustanova ima kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, te da zajednički koordiniraju aktivnosti na upućivanju ovisnika u terapijske zajednice. On je istakao da se trenutno putem Zavoda liječe 202 pacijenta s područja Zeničko-dobojskog kantona, a više stotina je i dalje u kontaktu sa djelatnicima Zavoda, saopšteno je iz sjedišta ZDK.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.