Ovo je pet načina kako učinkovito ubrzati rad vašeg računara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bez obzira na to koliko vodili računa u svom računaru neizbježno je da ono s vremenom postane sporije. Osim zastarjelog hardvera postoji još nekoliko razloga za ovaj neugodan problem.

Ako vaš računar nema kritičnih problema poput oštećenog tvrdog diska, manjka RAM-a ili nečeg sličnog, postoji nekoliko načina da ubrzate njegov rad.

1. Pobrinite se da je sve na računaru ažurirano

Koliko god vam to nije drago čuti, instaliranje softvera i ažuriranje operativnog sistema zaista može poboljšati performanse vašeg računara. Osim toga učinit će vaš sistem sigurnijim nego što jest. Nove zakrpe vrlo često sadržavaju sigurnosna unapređenja koja mogu spriječiti hakerske napade na vaš računar.

Zato nikada nemojte preskočiti ažuriranje.

2. Koristite CCleaner

Ovaj program je odličan, a osim toga i besplatan. Pomoći će vam da očistite smeće koje je vaš računar generirao tokom vremena. Osim toga očistit će i vaš registry zbog čega će vam se sistem prilikom paljenja računara učitavati brže.

CCleaner će jednostavno očistiti vaš registry i ukloniti sve nepotrebne podatke iz njega. To će svakako ubrzati vaše računar, ali ako ono bude i dalje sporije radilo jedino rješenje bit će dodavanje još RAM-a-

3. Restartanje računara

Ako ostavljate svoj računar upaljen tokom dužeg vremena bilo bi dobro da ga ponekad i restartate. To se odnosi i na laptope koje ostavljate u hibernirajućem modu kada ih ne koristite. Osim toga restartanje može riješiti i neke druge manje probleme koji se odnose na spajanje na internet, grafiku i spori rad nekih programa.

4. Oslobodite memoriju na tvrdom disku ili provedite defragmentizaciju

Ako na računaru nemate instalirano nekoliko tvrdih diskova dobro će vam doći da na jedinom disku oslobodite prostor. Ako je glavni disk popunjen otprilike 80 posto vrijeme je da uklonite s njega stare datoteke, deinstalirate programe koje ne koristite ili prebacite neke podatke na vanjski tvrdi disk.

Važno je i defragmentirati disk jer će se na taj način razmjestiti podaci s diska na način koji će najmanje opteretiti vaš računar.

Pretrpan disk može negativno utjecati i na cache memoriju pa je zato važno glavni hard disk održavati čistim.

5. Riješite se virusa

Iako to ne preporučamo, danas je moguće izbjeći viruse bez instaliranja nekog antivirusnog programa jer cloud usluge nude mnoga rješenja. No uprkos tome bilo bi dobro da na računaru imate instaliran neki program kojim ćete skenirati sistem računara i na taj način prepoznati neki eventualni zlonamjeran softver kojeg ste pokupili bez vašeg znanja.TOP VIJESTI

Više vijesti