Ovo je pet ranih simptoma srčanih bolesti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Srčane bolesti danas su ogroman zdravstveni problem, a posljedice mogu biti fatalne. Kako biste isključili svaki rizik otkrijte najčešće simptome.

Intenzivan umor
Jedan od simptoma problema sa srcem jer intenzivan i iznenadni umor. Primjerice, penanje stepenicama odjednom postaje jednostavno neizvedivo. Kad srce ne može pumpati dovoljno krvnih stanica s kisikom da bi osiguralo tijelu energiju, javlja se jak osjećaj iscrpljenosti i onemoćalosti.

Oticanje
Česti je simptom i oticanje gležnjeva, nogu, bedra ili trbuha. Naime, kad srce nema dovoljno snage za pumpati i vratiti iskorištenu krv iz ekstremiteta, tekućina se počinje nakupljati u tijelu. Javlja se naglo oticanje, a moguće je da se naglo udebljate bez očitog razloga.

Kašalj i problemi s disanjem
Problemi sa srcem mogu uzrokovati da se tekućina nakuplja i u plućima. To rezultira kašljanjem i problemima s disanjem. Osim toga, tekućina u plućima otežava da se ugljikov dioksid mijenja kisikom. Upravo zato dolazi do plitkog daha.

Neobjašnjivi bolovi
Moguće je da se kao simptom jave i neobjašnjivi bolovi u tijelu. Srce je dodatno trudi pumpati krv zbog blokade koju stvara određena srčana tegoba. Zbog toga je moguće osjetiti bol u prsima. Međutim, nije neuobičajeno da se jave bolovi u rukama, leđima, trbuhu ili vilici. Ako osjetite da bol ‘putuje’ iz prsa u vilicu, zovite Hitnu pomoć jer je to mogući znak srčanog udara.

Neobični otkucaji srca
Jedan od simptoma problema sa srcem je i neobičan ritam otkucaja. Moguće je da osjetite kako srce ‘preskače’ ili prebrzo kuca. Često je bezopasni simpom zbog tjeskobe, dehidracije ili kofeina. Međutim, nemojte isključiti i da može ukazati da srčanu bolest. Ako osjetite neobičan ritam otkucaja u potpuno opuštenoj situaciji, recimo kad gledat televiziju, posjetite liječnika.TOP VIJESTI

Više vijesti