Ovo je prava tajna uspjeha i sreće

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Psiholog Erik Barker proveo je više od deceniju istražujući zašto su neki ljudi srećniji i uspješniji od drugih. Narcisi najbolje prolaze u životu, i to je obeshrabrujuća istina, kaže Barker.

“Narcisi postižu bolje rezultate na razgovorima za posao, najatraktivniji su na prvim sastancima, i imaju najveće šanse da da dospiju na vodeće pozicije. Vrlo je otužno shvatiti da se loše ponašanje isplati, makar i samo na prvu loptu”, navodi Barker u svojoj knjizi “Barking up the Wrong Tree”.

Barker kao primjer citira studiju iz 1995. godine, koju je sproveo Bostonski univerzitet. Istraživanje je pratilo karijere 81 briljantnog studenta 14 godina nakon diplomiranja. Iako je 90 odsto njih postiglo odlične rezultate na poslovnom planu, a 40 ostvarilo najbolju moguću poziciju na svojim poljima, niko od njih nije uradio ništa što bi zaista izmijenilo svijet.

S druge strane, druga studija, koja je proučavala poslovni uspjeh 700 milionera, otkrila je da je prosjek njihovih bodova iznosio 2.9 od maksimalnih 4 na GPA skali, i da nisu postali uspješni zahvaljujući svom kvalitetu i marljivom radu, već kršenju pravila, što je suprotno akademskim standardima.

Još jedna studija Stenford poslovne škole pokazala je da je to kako vas šef vidi važnije od toga koliko radite, a istraživanje Kalifornijskog univerziteta u Berkliju otkrilo je da se uvlačenje šefu uvijek isplati, čak i kada se zna da niste nimalo iskreni.

“Biti đubre se, doduše, ne isplati kada se na jednom mjestu nađe suviše lažova i spletkaroša. Oni tada stvaraju vrlo negativno okruženje, koje je u većini slučajeva osuđeno na propast”, kaže Barker.

Ipak, psiholog navodi da je razvijanje određenih vještina znatno važnije od brige za ono što se dešava oko nas. “Većina maksima o uspjehu koje smo učili su mitovi ili poluistine, ali postoji mnoštvo informacija o tome kako napredovati, koje su vrlo dragocjene, ako ne i ključne.

Svako ima šansu za uspjeh, ali je prije toga potrebno da bolje upoznamo sebe i definišemo sopstvenu sliku uspjeha koja je u skladu sa onim što jesmo”, zaključuje Barker.

Više vijesti