Ovo su četiri najveća neprijatelja braka

Čekanje da se stvari poprave same od sebe nije rješenje, već se treba zajednički potruditi, potražiti pomoć, a ne probleme rješavati razvodom. Da bi sprječili razvod, psiholog i bračni savjetnik dr. John Gotman upozorava da se treba riješiti četiri jahača apokalipse: kriticizma, prezira, odbrambenog stava i izbjegavanja sukoba.

Potrebno je što prije početi sa radom na rješavanju problema, jer u fazi kad su sva četiri neprijatelja braka prisutna, teško da ima pomoći.

1. Kriticizam

Kritikovanje partnera zbog karaktera je pogubno za vezu. To ne znači da ne smijete da prigovarate, ali prigovarajte zbog događaja, a ne partnera. Recite: “Zabrinula sam se kad si kasnio, a nisi se javio”, a ne: “Naravno da nisi javio da kasniš, ti misliš samo na sebe”.

2. Prezir

Komunikacija s izraženim prezirom je zlobna i obezvrjeđuje drugu osobu. Namjera takve komunikacije je psihičko zlostavljanje partnera. Ako se podsmjehujete onome što govori ili kolutate očima dok pokušava nešto da vam kaže, odmah prestanite s tim.

3. Odbrambeni stav

Iako mislite da je potrebno da se odbranite kad vas upozori na pogrešku, dr. John Gotman to ne savjetuje. “Odbrambenim stavom se ne opravdavate, već poručujete partneru da ne slušate šta vam govori,” kaže.

4. Izbjegavanje sukoba

Sukobe je potrebno rješavati, a ne izbjegavati praveći se da ste zauzeti drugim stvarima. Izbjegavanje sukoba vodi nedostatku razumijevanja i komunikacije, što je jedan od najčešćih uzroka razvoda.

Ugasite TV i pričajte – to je prvi zakon veze otporne na pucanje.

(VisokoIN)

Unesite komentar