Ovo su najinteligentniji ljudi na planeti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema stranici “Super akademik” (Super Scholar), britanski astrofizičar Stiven Hoking najinteligentnija je osoba na planeti. Diplomirao je 1962, a doktorirao 1965. u 23 godini.

Najpoznatiji je po svojim istraživanjima crnih rupa, ali i po naučno-fantastičnim knjigama i nastupima u brojnim TV serijama kao što su “Simpsonovi”, “Futurama” i “Teorija velikog praska”.

Slijedi Edvard Viten, američki fizičar poznat po doprinosima “Teoriji struna”, “M-teoriji”, kvantnoj gravitaciji i supersimetriji. Mada je prvenstveno fizičar, snažno je uticao i na razvoj matematike Na trećem mjestu je Endrju Viles engleski matematičar, najpoznatiji po tome što je 1995. godine zvanično dokazao posljednju “Fermatovu teoremu”.

Prije nego što je Viles riješio taj problem star 358 godina, “Ginisova knjiga rekorda” smatrala je ovu teoremu najtežim matematičkim problemom.

Četvrti najinteligentniji čovjek na planeti je Rus Grigori Perelman, ekscentrični ruski matematičar, koji je riješio jedan od najsloženijih matematičkih problema takozvanu “Poinkarovu konjekturu”. Dobio je “Fildsovu medalju” za svoje zasluge u matematici, međutim, nikada nije primio nagradu jer, kako je izjavio, “nije zainteresovan za novac ili slavu”.

Na petom mjestu najinteligentnijih je Rut Lovrens, britanska matematičarka, “čudo od djeteta”. Sa 13 godina diplomirala je matematiku na Oksfordu. Trenutno predaje na “Ajnštajnovom matematičkom institutu” u Jerusalimu i razvija matematiku koja je toliko složena da će proći godine prije nego što se pronađe primjena naučnih zaključaka Lovrensove.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.