Ovo su “najsigurnije države” ukoliko izbije treći svjetski rat

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ako izbije treći svjetski rat (koji bi, vjerovatno, bio i nuklearni), najbolja mjesta da se sklonite i spasite život su – Grenland, Čile, Island, Novi Zeland i SAD, ocjenjuje britanski Express.

Grenland je zavisan od Danske, a politički stavovi su im vrlo slični.

Sama Danska je na drugom mjestu na “Globalnom mirovnom indeksu”, ali je dio evropskog kopna, pa se smatra manje bezbjednom zonom.

Geografska izolovanost Grenlanda i “odsječenost” od kontinenta čine ga mnogo atraktivnijom lokacijom za bijeg. Mana Grenlanda je – vrlo niska temperatura.

Na najjužnijem dijelu Južne Amerike nalazi se čileanski grad Punta Arenas, koji je maksimalno udaljen od bilo koje države sa nuklearnim naoružanjem.

Iz Čilea se relativno jednostavno može stići do Antarktika, što mu svakako daje na vrijednosti u slučaju izbijanja rata.

Island je na prvom mjestu “Globalnog mirovnog indeksa” i mala je vjerovatnoća da će ga bilo ko napasti.

Zbog visokog životnog standarda u toj državi, Island nije loša opcija ni u mirnodopskim uslovima.

Iako bi SAD vjerovatno i same bile pogođene ratom, postoji mnogo toga što nije poznato o stvarnoj oružanoj snazi SAD, pa je veoma vjerovatno da se u zemlji nalazi mnogo bunkera i skloništa u koje se ljudi mogu skloniti ako dođe do najgoreg scenarija.

Novi Zeland je van konflikata i poželjna je destinacija jer 50 posto svoje električne energije crpi iz hidroelektrana, tako da, čak i ako budu odsječeni od glavnih izvora energije, još uvijek može normalno da funkcioniše, navodi Express.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.