-4.2 C
Visoko
17. Januara 2022.

Ovo su posljednje naredbe stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv korona virusa.

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine nove mjere već su stupile na snagu. Mnogo pažnje javnosti izazvale su restrikcije u Tuzlanskom kantonu, a jučer je donesena nova naredba i u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da su u tom entitetu na snagu stupile nove mjere koje će se odnositi na period za narednih sedam dana.

“Donijeli smo zaključak o zabrani održavanja muzike u ugostiteljskim objektima i trajat će ta mjera sedam narednih dana. Bez obzira na kapacitet koji objekat ima mogućnost smještaja, maksimalan broj po etaži je 50 lica, ali se moraju poštovati sve ranije donesene mjere. Ono o čemu se razgovaralo su i suspenzije u vidu sprotskih i rekreativnih takmičenja, ali se ovdje ne misli na profesionalni sport, već amaterski, kao i odluka je donesena i za fitnesse i teretane, te i da odluka važi narednih sedam dana“, istakao je Šeranić.

Na nivou FBiH još uvijek nisu donesene nove mjere, a posljednje su produžene sredinom prošle sedmice.

Pomoćnik Federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez tom prilikom istaknuo je da će mjere za suzbijanje koronavirusa biti produžene zbog evidentnog rasta povećanja oboljelih od koronavirusa u nekoliko kantona u Federaciji BiH.

”U kratkom periodu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u Kantonu Sarajevo, ali i u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu, što nas tjera na oprez. U posljednje vrijeme zabilježili smo drastično nepridržavanje mjera kod stanovništva. To je posebno bitno za Kanton Sarajevo u koji svakodnevno ulazi i izlazi veliki broj osoba. Smatramo da su mjere na snazi dostatne ali ukoliko ih stanovništvo poštuje”, naglasio je Čerkez.

Unesite komentar