Ovo su tri načina da se lakše izborite sa gripom i prehladom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kvalitetno izabrane namirnice, koje će nahraniti organizam, garant su jakog imunološkog sistema koji se može boriti protiv prehlade i gripe.

Bazu uvijek čine kvalitetne bjelančevine, dobre masti te dovoljno voća i povrća.
Imunološki sistem nevjerovatan je sistem specifičnih organa i ćelija koje omogućavaju tijelu da se odbrani od neželjenih patogena. Pravilno funkcioniranje tog sistema važno je da bi se održala homeostaza.

Evo tri jednostavna savjeta nutricionista koji će vam pomoći da se odbranite od prehlade i gripe.

Tri porcije povrća dnevno

Trebalo bi jesti barem tri porcije povrća dnevno, a idealno bi bilo i više. Povrće možemo konzumirati u supama (supa od brokule, karfiola, paradajza, goveđa supa s povrćem), kao pire, pečeno na žaru ili u rerni (pečene tikvice, paprike, paradajz, patlidžani), u varivima, kao dio složenaca, kuhano na pari i, naravno, svježe (salate). Antioksidansi (izvor su citrusi) neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala koji nastaju u organizmu kao posljedica fizičkog i psihičkog stresa.

Med je naš saveznik

Med je vrlo popularna namirnica, posebno u kombinaciji s toplim čajem, ali ne preporučuje se da ga stavljate u veoma vruć napitak.

Idealan ručak – od čega se sastoji

U ručku bi bilo idealno da četvrtinu tanjira čine proteini, četvrtinu kompleksni ugljikohidrati (krompir, smeđa riža), četvrtinu termički obrađeno povrće i četvrtinu svježe povrće. Povrće je glavni izvor vlakana u prehrani te vitamina C, A, K, folata i minerala poput željeza, magnezija, kalija i ostalih nutrijenata.

Više vijesti